Емил Костадинов с актуална информация пред ZaPernik.com за щетите и пораженията от водния потоп в Пернишко

Каква е систуацията в Област Перник и последствията от потопа преди дни. ZaPernik.com разговаря с областният управител на Перник инж. Емил Костадинов.

Господин Костадинов, след водните бедствия, които ни сполетяха, каква е ситуацията в Пернишко към момента?

– Сиутацията се нормализира. Вече е отменено частичното бедственото положение в Община Перник, за Община Радомир все още нямаме данни. Знаете, че бедственото положение бе отменено първо в Община Трън. Реките са вече в коритата си. Оттук нататък най-важно е да бъдат описани пораженията и щетите на хората от кметовете на населени места, за да бъдат подадени в Междуведмоствената комисия по бедствия и аварии и да се кандидатства за помощ. Важно е всички хора, които са пострадали от наводнението да бъдат обезщетени. Областна администрация ще съдейства по най-бързия начин това да се случи.

Има ли все още евакуирани хора?

Голямата част от хората, които бяха евакуиранни вече са по домовете си.

Отменено е бедственото положение в Трън, но там има проблем с моста за квартал „Мурговица“, който бе отнесен от потопа. Какво се предвижда да се направи?

– След проеврка на място се устови, че мостът е негоден.  Най-вероятно ще бъде направен нов мост. Предприети са мерки за обезопасянаве, забранено е преминаването на тежки превозни средства над 3 тона. Ще се кандидатства за изграждане на нов мост или за реконструкцията на стария.

След вчерашият паднал сняг, каква е обстановката в областта. Има ли инциденти и проходими ли са пътищата?

– Пътищата са проходими при зимни условия, обработени са против заледяване. Още от снощи са започнали работа. Пътната обстановка е нормална и няма данни за сериозни инциденти. Все пак трябва да призовем хората да карат внимателно и по-бавно, тъй като е възможно на определени участъци в областта да се е образувал така наречения „черен лед“.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply