ДЕЦАТА НА ГРАДА: Мариана и Дани от Перник поставиха касетка за храна в помощ на нуждаещите се

Красива дървена касетка се появи от вчера на дърво в градинката под Гарата в Перник. На нея с гравирани букви е написано „Храна  – от хора за хора“. Инициативата е на двама млади перничани – Мариана и Даниел, които обичат града си и са пожелали да направят нещо за нуждаещите се хора в Перник. 

Идеята на инициативата е хора, които имат излишни хранителни продукти или желаят да помогнат на нуждаещи се, да оставят храната в касетката, а пък бедните, които имат нужда от нея да я взимат.

А само за два дни откакто касетката е поставена, тя вече прелива от храна.

Инициативата е на Мариана – 25-годишна студентка по хидроклиматология в Австрия, родена и израснала в Перник.

„Идеята да се оставя храна на нуждаещи се хора видях преди време в интернет, но към реализирането й ме подтикна това, че я видях на живо реализирана в град Варна. Видях, че тя работи, хора оставяха храна, която пък се взимаше от други, самата аз по време на почивката също оставях храна. Тогава реших, че би било чудесно и в нашия град да има подобна касетка“, разказва Мариана пред ZaPenrik.com.

Тъй като е била далеч в Австрия, тя е писала на свои приятели за това, сред които е и Дани.

Дани е радомирец, но в момента живее в Перник. Аниматор е на компютърни игри, завършил НАТФИЗ, но никога досега не се е занимавал с доброволчество. Въпреки това идеята му харесва и решава да я подкрепи.

„Първо обсъдихме къде би било подходящо за поставяне на такава касетка, дали да е на място, където минават повече хора или обратното. Дани е човек на изкутвото, който може да помогне с шрифт, с идея да направи нещо красиво. Опитахме се да направим една касетка сами, но в последствие разбрахме, че тя не е с нужната здравина. Тогава се свързахме с една фирма в София, която се занимава с декоративни касетки. Бяха супер отзивчиви, направиха я за един ден“, разказа пред сайта Мариана за това как е започнало всичко.

„Касетката трябваше да издържи на атмосферни условия, да бъде по-стабилна и по-трайна. Именно затова се обърнахме към хора, които разбират от тези неща“, споделя Дани.

Първоначално Мариана и Дани искали да поставят касетката за храна в парка зад първа гимназия в центъра на Перник. В последствие обаче решили да се посъветват с хора от общината.

„От общината доста бързо се отзоваха и сме им много благодарни, обсъдихме го и в крайна сметка решихме, че е доста подходящо мястото в парка при Съда, при входа на подлеза, който наскоро ремонтираха. Там на едно дърво е  поставена касетката. В близост има заведение“, каза още Мариана.

„И не е за пренебрегване факта, че има постоянно видеонаблюдение от камерите на подлеза“, допълни я Дани.

Двамата младежи се надяват на отзивчивостта и човечността на перничани да помагат на хората в нужда и да не злоупотребяват с благородната инициатива.

Самата Мариана днес е отишла да зареди касетката с хранителни продукти, а я заварила вече наполовина пълна.

От близкото заведение „Парк Бар“ пък й казали, че всеки ден ще оставят храна в нея. Те дори поддели инициативата да прибират вечер продуктите в 22:00ч., а на сутринта отново да ги поставят в касетката, за да може всеки който има нужда да си вземе.

А ето така изглежда касетката, след като и Мариана оставила своите продукти:

А сега остава храната да стигне до своенто предназначение.

„Все пак това е храна – предназначена за хора, които истински имат нужда от нея“, допълни Мариана.

НЕКА ДА ПОКАЖЕМ КРАСИВИТЕ ЛИЦА И ПОСТЪПКИ НА ПОРАСНАЛИТЕ ДЕЦА НА НАШИЯ ГРАД! АКО ВИЕ СТЕ ОТ ТЯХ ИЛИ ГИ ПОЗНАВАТЕ, ПИШЕТЕ НИ НА [email protected] И РАЗКАЖЕТЕ ЗА ТЯХ.
„АКО СИ ДАЛ, НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО!“

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply