Лекарка от Перник със златно сърце спасява бездомни животни в Пловдив

Снимка: Монитор

Ветеринарна лекарка от Перник пътува през ден-два до Пловдив, за да спасява тежко болни бездомни животни в Немския кастрационен център. В замяна на това д-р Диана Красимирова Рангелова не иска абсолютно нищо, освен кучетата и котките без стопани, които е спасила, да намерят своя истински дом.

Младата докторка, която е родом от Перник, обичала животните още от дете, разказват колегите й от центъра в Пловдив. Тя мечтаела да има свой домашен любимец, но родителите й не били съгласни да й вземат кученце. Най-вероятно поради това завършила ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. После започнала да работи в Немския кастрационен център от самото му откриване през пролетта на 2016 г.

„Много е трудолюбива. През един регулярен наш работен ден д-р Красимирова може да извърши над 20 операции. Тя владее изключително успешната техника за кастрация през миниатюрен разрез, което съкращава времето на животните под упойка и след операцията те се възстановяват изключително бързо. Тази жена е магьосник буквално. Тиха и скромна. Повече работи и по-малко говори. Възхитени сме от нея, защото тя е планинар, еко активист и веган, като безкрайно много обича животните“, обясняват колегите й от Немския кастрационен център.

Снимка: Монитор

Част от спасените от нея животни са котките Шери, Дехидратин и Бедра, на която оперирала бедрената става. Друга котка – Пропофол, била намерена на улицата с гниещ крайник и се наложила ампутация. Котката Бяла била открита със счупена челюст и само благодарение на д-р Красимирова оцеляла. Безброй са случаите на улични животни с тежки травми, които са оцелели благодарение на кадърната ветеринарна лекарка.

Източник: „Монитор“/Нели Колева