Наредба за справедливо финансиране на спортните клубове се прие в Перник

С пълно единодушие общинските съветници на Перник приеха предложената от Община Перник Наредба за финансовото подпомагане на местните спортни клубове. С нея се регламентира финансирането на спортните клубове в Перник. 

„Сега е правилното време Наредбата за финансовото подпомагане на дейнстта на спортните клубове от Община Перник да бъде приета. Това нямаше как да се случи по-рано, защото предишния кмет д-р Вяра Церовска завари един бюджет за спорта в размер на 140 хил. лева, които поради тежкото финансово положение на общината, нямаше как да бъдат изпълнени. Когато мандатът на д-р Церовска приключи парите за спорт бяха вече 300 хил лева. Освен завишаването финансиране на всеки клуб, предишният кметски екип има огромен принос за развитието на професионалната спортна база, закупуването на специализирани машини, така и за развитието на масовия спорт в община Перник“.

Това каза общинският съветник от ГЕРБ Денислав Захариев, който в предишния мандат отговаряше за спорта в качеството си на зам. кмет.

С утвърждаването на наредбата напълно се елиминира субективният фактор при разпределянето на средствата за спорт.

В нея са разграничени детско-юношеския спорт от този в представителната група при мъже и жени. Предвижда се финансиране и на любителски спортни клубове, участващи в областни и регионални състезания, както и на клубове, работещи изцяло с подготвителни групи. Освен това, за първи път в точкуването се разграничават индивидуалните и колективните спортове.

Според наредбата, във финансирането за индивидуалните спортове дял имат броят на държавните първенства, в които участват състезателите, а при колективните спортове – достигнатият етап в първенствата и броят на мачовете във финалната фаза.

Двата отбора, които участват в професионални групи – ФК „Миньор“ и ВК „Миньор“ ще бъдат финансирани съгласно изискванията на Закона за  държавните помощи и не попадат в обхвата на наредбата, предаде БНР.

Коментари

коментара