РИОСВ не е спирал ТЕЦ Република, а само експлоатацията на шламохранилището

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигна в Перник и се качи на шламохранилището в кв. Калкас, за да провери с очите си как вървят укрепителните дейности. Той бе придружен от народнияп редставител от ГЕРБ Александър Александров.

След среща по-късно с областния управител на Перник Емил Костадинов във връзка с проблема липсата на топла вода в града стана ясно, че РИОСВ не е издавал предписания за спиране работата на ТЕЦ Република, а единствено експлоатацията на шламохранилището.

„Водата идва от шломохранилището, на което е издадено предписание, но то по никакъв начин не спира ТЕЦ- Република да работи“, категоричен е министърът на околната среда и водите.

„Топлофикационното дружество може да работи на газ, което е най-добре за здравето на хората и да подсигурят подаването на топла вода . Може да работи и на въглища, проблемът идва от това обаче, че трябва да намерят начин да транспортират сгурията. Докато не установим, че шламохналището не застрашава живота на хората, няма как да го пуснем“, посочи Димитров.

По думите на шефа на Топлофикация пред zaPernik.com обаче, газовият котел е поддържаща мощност и не би могла да поеме топлоподаването на града. ТЕЦ-а реално няма къде да изхвърля отпадъчната пепел, а документите за изграждане на ново шламохранилище се бавят в министреството. Припомняме, че за ново шламохранилище имало предписание на РИОСВ още от 2016г.

Министърът на околната среда и водите уточни, че ТЕЦ- Република е енергиен обект и е в ресора на Министерството на енергетиката. Той се обоснова, че като топлоелектрическа централа се подчинява на правилата и наредбите на енергийното министерство.