Кой ще евтанизира чумавите овце и кози във Facebook?

Истинска истерия се разрази в България по повод евтанизираните кози и овци в няколко български села. Хиляди профила в социалната мрежа Facebook  споделят трагедията на животновъдката баба Дора, която се разплака за овцете и козите си, които имали малки имена и щели да бъдат евтанизирани, тъй като попадат в района на чума. Хиляди човекоподобни овце и кози разпространяват като чума фалшиви новини, конспиративни теории и продължават да сеят Бай Ганьовщина и Андрешковщина из българското социално поле, а то разбира се е благодатна почва за това. Кой ще евтанизира Facebook овцете и козите, които разпространяват чумата, питаме?

Чума да ни удари…

Стотици овце във Facebook, реват по мрежата, че нямало било чума. Имало било съмнения. Нямало направени изследвания и хиляди още фалшиви уж „факти“, на които по-чувствителни хора, както и Андрешковци, на които държавата винаги е длъжна се връзват и споделят като луди денонощно из Facebook пространството. Трудно е да се обясни на една овца, било то и с профил във Facebook, но все пак да видим какво е направено до момента:

Взели сме над 6 000 проби и в трите населени места те са дали положителен резултат. Болестта наистина е  много опасна – избити са към 4000 животни. “ Така коментира министърът на земеделието Румен Порожанов ситуацията с евтаназираните животни пред bTV.

„Във връзка с особен контрол, който ние упражняваме по границата с Турция и вземането на проби по един по-чест надзор и мониторинг на всички стада по границата, който е във връзка с програма на ФАР, ние изследваме всички животни, които се намират на територията за Шарп, шарка и тази чума. Във връзка с тези изследвания ние открихме вируса. Резултатите бяха потвърдени и от лаборатория във Франция. Ние изпълняваме мерките, които са приети от всички страни в света. Това е 3-километрова зона, където се води огнището, в която се евтанизират всички животни, които са имали възможност да са в контакт с животните, на които е открит вируса“. Това заяви пред БЛИЦ шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев във връзка с евтаназията на добитък в Странджа.

Зам.-директорът на РЗИ Бургас д-р Вергиния Цанова бе категорична, че опасност за хората при това заболяване няма, но то лесно се предава между животните и е задължително да бъдат евтанизирани.

Няма никакво основание да бъде задаван въпроса има ли чума, след като сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин”, категоричен е директорът на БАБХ Дамян Илиев.

Случаят баба Дора

Ясно е, че голямата част от българския овчедушен народ, в частност най-активния във Facebook не знае нито как се гледат животни, не знае нищо за болестите и чумата сред животните, не приема доводите на властите, международните пазари и т.н,  а ги интересува основно емоционалната картина на нещата. Главен герой в тази картина се оказа образа на баба Дора – отрудена старица, която имала любящо стадо, което не иска да убива.  Жена с измъчено лице, прегърнала козичка в ръката си е достатъчна картинка, за да накара стадото от овце и кози във Facebook да отхвърли всякакви доводи и да заблее в знак на съчувствие и солидарност към бедния.

Хиляди хора споделяха снимки и видео във Facebook, на които се вижда страданието на възрастната жена, която гледа на своите козички като на собствени деца. Баба Дора дори нарича всяко от животните с име. Жената през сълзи разказва пред регионалното радио „999“, че няма да разреши евтаназията на своите 30 кози и ярета и би легнала до тях, ако се наложи, за да спре властите.

3 въпроса към баба Дора и феновете й:

  1. Баба Дора, която гледа стадо със животни, които имат имена, коляла ли е досега животно и как се казват изколяните и изядени животни от нея? Когато вие сядате на трапезата, наричате ли пържолите си по малки имена?
  2. По какъв начин е ставало клането за Гергьовската, Великденска или Коледна трапеза на баба Дора – хуманен, или на село със сатъра в локви кръв и пищящи от ужас и болка животни?
  3. Какво прави с новородените козички баба Дора? Остава ги живи, което значи, че утроява всяка година стадото си, или ги взема от майката им и ги коля срещу 70 лева, докато са още прясно „ярешко“?

Не са много приятни тези въпроси, но са истински, нали? Защото е много лесно цялата държава да спасява 30-те козички на баба Дора, да се правим на много съчувствени, да имаме ГОЛЯМО сърце, но в същото време да ПРЕМЪЛЧАВАМЕ колко повече по 30 ярета, кози и овце е УБИЛА същата баба Дора, за да може да запази стадото си от 30 броя. Защото козите се утрояват всяка година и ако не ги коляш, няма как да запазиш такава малка бройка стадо.

Социалното блеене

Facebook не спира да блее вече няколко дни. Социалната мрежа е наводнена от озлобени постове и снимки на озверели потребители, често безмозъчни, като обекта на съжаление. Истинска чума с национални мащаби се разрази във Facebook. Има ли кой да евтанизира огнищата на фалшиви информации и овчедушие към сериозността на проблема? Все още никой не пита, но е крайно време да бъде зададен и този въпрос, драги ми Андрешковци.

Социалното блеене се основава основно на първични чувства и емоции, фалшиви предположения и факти, недоказани твърдения и конспиративни теории:

Из Андрешко:

– … Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие, селяците. Знаете само да лъжете и да хитрувате… И как се преструвате! Гледам ги в съдилището… Овчичка, такъв, глупав, пък той цял вълк….

– Прост народ сме ние, господине, само ни навикват. На вас така ви се чини, ама то не е така. От простотия хитруват нашите селяни. От простотия и от сиромашия.

– А-а-а – от сиромашия, от сиромашия… Пусто дърво недодялано! От сиромашия се оплакват, а пиянстват като скотове. (Елин Пелин, „Андрешко“).

Оставете истината, дайте нещо по истинско…

Не вярвам на министър Порожанов. Не вярвам в независимостта на българските лаборатории, защото са пленени от политическа целесъобразност„, пише Илиян Василев. Народът не искат разумно обяснение, иска нещо, на което да повярва. Нещо по-гръмко. Нещо по-зловещо. Нещо по-конспиративно!

„Приятели, току що успях да се свържа по телефона с моя приятел Владимир Павлов, който с група истински българи продължава да брани правата на хората в с.Голямо Шарково!Рано сутринта, група цивилни лица са оковали Владимир с белезници и са го държали два часа проснат на земята без никакво основание. Владимир е бивш граничен офицер и много добре знае какво са замислили от управляващата шайка. Целта е да бъдат сплашени и убийствата на животни и обезлюдяването на Странджа планина да продължат с пълна сила„, пише Димитър Байрактаров. Няма нито приложена снимка, нито някакво грамотно обяснение на конспиративната теория за обезлюдяването, с която се давят стотици профили във Facebook.

Някаква Facebook стена на човек, представящ се за доктор Пламен Тасков също се разпространява като чума. Там се твърди, че ще избият козите и овцете, така както едно време „са били избити бизоните на индианците, за да ги наврат в резервати„. Без коментар!

Както казахме по-горе, почти всички статуси на защитници или съдържат някакви недоказани уж факти, или съдържат конспиративни теории, на които хората с мозък, близък до овцата вярват сляпо.

Дайте ни пари…

Крайно време е българинът да се научи, че когато искаш да гледаш добитък, искаш да си фермер, искаш да имаш своя собственост, да правиш каквото искаш с нея, то тогава ти си носиш последствията както в позитивен план – прибираш печалбите, така и в негативен план – понасяш загубите.

Българинът обича да е на негово име всичко, но не и отговорността – тя остава за държавата.

За да понесеш загубите по-лесно са измислени много лостове, най-популярни сред които са „застраховките“. Те подсигуряват срещу скромна сума стопаните за най-лошите и черни сценарии. Но на бай Ганьо, Адрешко или баба Дора, както и на хилядите Facebook овце застраховки не им трябват. За тях това е излишен разход. За тях това е нещо сложно, което не разбират. Попитайте която и да е Facebook овца или коза има ли застраховка за него, ще видите какъв ще бъде масовия отговор – „НЕЕЕЕЕЕЕ“!

Е, не става така, мили хора, овце и кози в Интернет и на улицата. Много от Вас са си останали във времената преди 30 години, но това е изцяло ваш проблем, а не проблем на всички. И тъй като сте ментално изостанали в миналия век, точно тогава, при наличието на подобна ситуация с чума, щяха да бъдат избити и са избивани милиони животни, без във вестник „Работническо дело“ да публикуват имената на евтанизираните кози и овце.

Държавата на бедните

И въпреки всичко държавата обеща да изплати по 150 лева за всяко евтанизирано животно. Дори министърът на земеделието каза, че ще предложи да се изплатят по 190 лева.

„Нормално е баба Дора да приема нещата така. Тези животни са част от живота й. Правим максималното и мисля, че стопаните разбраха. Уточнихме се, ще има обезщетение – около 150 лв. на животно. Ще направя предложение тази цена да се вдигне до 190 лева, но това трябва да се гласува в Министерски съвет. Аз съм обяснил на хората как сме стигнали до тази сума. Междувременно има опция след като чумата утихне, да им бъдат предоставени безплатни животни. Не си правим пазарлък с мъката на хората“, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

На въпрос как се чувства в момента, министърът беше искрен: „Притеснен съм. Не става дума само за овцевъдството. Идва африканска чума. Разбира се, че съм притеснен.“

Синдромът „заблудената овца“ и овчаря

Овцете са стадни животни. Това означава, че живеят по течението. Дай им овчар и гледай как му играят по свирката. Не че той прави нещо специално за тях – изкарва ги на полето и ги пуска да пасат. И заблудените овчици примират от кеф.

Кой е овчарят? 

Вижте кои профили най-ярко споделят омраза срещу държавата и евтанизирането на огнището на кози и овце – това най-често са хора, които са имали или имат интереси, свързани с държавата – виждаме имената на журналистки, били много близко до Бойко Борисов, сега обаче първи врагове с него. Те постват десетки статуси срещу избиването на ден. Имаме политици от други партии, дори бивши министри, които също чакат на държавната софра. Тоест този процес се засилва съвсем съзнателно от хора, които не са случайни. Те са овчарите.

А овцете?

  • Те започват да вярват на всичко, което овчаря им казва. Той е винаги прав, дори когато греши.
  • Преди са имали собствено мнение, но сега цитират Неговото.
  • Вярват на всяка Негова дума. Приели са, че Той не лъже;

Кофти е да си овца, дори във Facebook

Кофти е да си овца. Един ден ще дойде и твоя край. Няма как да избягаш от това. Жалкото, че ти е дадено да си повече, да имаш мозък, който не използваш, да правиш анализ, като търсиш сериозни източници на информация, а не се задоволяваш с побъркан вой на отчаяни хора,  често изпаднали от властта.

Кофти е да си овца или коза, дори и Facebook такава. Накрая на овцете или им теглят ножа, или сe отцепват от стадото, губят се в гората и там ги среща Вълкът. А когато един Вълк срещне една Заблудена овца… е, това няма нищо общо с любовта.

И въпреки всичко пишем тези редове с болка. Болка не за 4000-те хиляди евтанизирани животни, защото на ден се колят много повече, за да напълнят чиниите ни.

А болка за хилядите овце, които блеят без да са прочели доводи, доказателства, без да са проучили истината, без да имат грамотно предложение заливат общественото пространство с първичните си емоции и крещят колкото се може по-силно ,заглушавайки всякакъв разум.

Пишем тези редове, за да не може след 30 години и Вие да не сте така окаяни, както е баба Дора. И да не ви съжаляват! А да сме по-подготвени за времето, в което живеем.

„Бееееееееее….“

Facebook овцете следват своите водачи в драми, които носят само разрушения. Вярват на всякакви глупости, ако им бъдат представени достатъчно енергично и зад тях стои някаква власт.

Виждаме как повечето хора са податливи на внушение, че като полузаспали деца са готови да се подчинят на всеки, който им заговори достатъчно заплашително или достатъчно сладко, за да ги омае.

И наистина, онези хора, които са достатъчно силни, за да преодолеят съпротивата на тълпата, са по-скоро изключение, отколкото правило. Знаем, че  по-късно често им се възхищават, но обикновено първоначално ги осмиват.

Нека не бъдем овце, хора!