Невиждано и суперлуксозно удобство ще глези столичани – да се качиш на метрото, без да излизаш от блока си

Да се качиш на метрото, без да излизаш от блока си. Това е едно от удобствата, които строителните инвеститори предлагат на бъдещите жители на луксозни комплекси в София, пише в. „Телеграф“.

За целта те са готови да вложат значителни суми за проектиране изграждане на топла връзка на сградите им с подземната железница, както и за такси за право на преминаване и строеж.

Такава подземна връзка с метрото се планира да бъде изградена в бъдещия комплекс „Гранд каньон“ в столичния квартал „Младост“, където ще бъдат вдигнати три жилищни сгради, най-високата от които на 30 етажа. Точно срещу комплекса пък офиси има частна фирма, която също си е платила право на строеж, евентуално за бъдеща връзка с метрото. Любопитното е, че частникът е платил за ползване на терен, който преди е бил негов, но е отчужден именно заради изграждането на подземната железница.

В „Люлин“ пък чуждестранен инвеститор е готов да финансира дори строителство на нова метростанция, която да се намира в близост до негов парцел, където той смята да строи жилищна сграда. Оказа се, че интересите му съвпадат с тези на общината, която също е предвиждала междинна станция между сегашните „Сливница“ и „Обеля“. Идеята е тя да прави връзка с жп линията към Банкя, Волуяк, Костинброд и Драгоман. Проектът обаче все още е само намерение в много начална фаза.

Не всеки блок може да си прави връзка с метрото. Трябва да бъде сметнато какъв брой пътници ще я ползват и дали изграждането й е оправдано, за да се даде разрешение. Такива връзки с подземната железница имат и някои от моловете в столицата.  „Парадайз център“ в „Хладилника“ например е осигурил за посетителите си директен подход към станция „Витоша“, която се намира в непосредствена близост. Доста по-сериозна инвестиция са направили от мола в „Люлин“, който е по-далеч от метрото, но все пак е изградил за своя сметка връзка. Такава е предвидена и за мола до хотел „Хемус“, но засега все още не е реализирана.

Be the first to comment

Leave a Reply