Идат Избори! Как да разпознаем троловете в Интернет?

Интернет троловете у нас сменят тактиката си. Преди няколко години в медиите изтече списък с наети от пиар фирми хора, които да изпълват с платени коментари статиите на различни медии. 

Сега платеното коментиране под статии отстъпва пред фалшивите профили във Facebook. Причината – всички политици, известни личности и лидерите на обществено мнение имат по 5000 и повече приятели и последователи.

Публикациите на тези хора се следят от хиляди българи, а мненията под публикациите показват тенденции. Тенденции кого и какво да се харесва, какво е водещо мнение за добро и лошо. А когато имаш над 100 или 200 коментара под публикацията си, трудно може да установиш кои от непознатите хора са тролове и кои изразяват личното си мнение. Винаги има шанс заподозреният да се окаже истински човек.

Какви обаче са основните признаци, по които можем да ги разпознаем?

1.Често троловете нямат собствена снимка. Използват открадната снимка или слагат на някой друг, или слагат снимка на природна забележителност или друга подобна обща картина.

2.Троловете нямат личен живот в социалните мрежи. Не споделят къде са били, с кого са били и какво точно са правили. Активността им е насочена главно към колекциониране на приятели, изявени личности, които да следват и да коментират публикациите им.

3. Ако профилът на човекът, който ви предлага приятелство е от месец, зма, три, то е ясно, че той изпълнява някаква цел.

Разпознаването на тролове в социалните мрежи се превръща в истинско разследване, а някои програмисти вече разработиха специално приложение за ловене на тролове във Фейсбук.

Най-ожесточена беше войната на тролове в Русия. Ловците на тролове са нарекоха елфи и задачата им беше да създадат неофициална интернет армия, която да противодейства на това, което е слово на омразата и проруска пропаганда. Така наречените елфи патрулират в социалните мрежи и са хващали десетки тролове на ден.

В България ситуацята е идентична. Всеки сигнализира, когато попадне на фалшив профил или някой открадне негови снимки или целия профил.

Създателите на фалшиви самоличности обаче се подготвят все по-добре, някои от тях създават цяла биография и истинска роля на някои от създадените от тях профили.

Когато например някой трол ви изпрати покана за приятелство и вие приемете, профилите на самите тролове вече започват да изглеждат като истински. Някои от тях имат слаба активност във Фейсбук и са от скоро направени профили. Специалистите съветват потребителите да имат хигиена при избора на „приятелства“ и ако решат да се повлияват от мнението на някой, по добре е да потърсят контакт с него.

Източник : Нова ТВ

Be the first to comment

Leave a Reply