Сняг и минус 10 градуса – страданията на децата-бежанци по Балканския маршрут

Намираме се около лагерния огън. Пушек на талази обхваща зоната, обхваната от сняг между изоставените складове в центъра на Белград.

Страданието на бежанците деца по Балканския маршрут. Стотици пътуват самостоятелно, без родителите си. Живеят без електричество, отопление и чиста питейна вода.

Стотици бежанци, живеещи в старата сграда на Белград са деца, тръгнали да търсят спасението си без своите родители.

13
15-годишния Назиз кипва водата с огъня и се грумка при минус 10 градуса, за да измие мърсотията от себе си в ръждясалия варел. “Не съм се къпал от седмици, цялото ми тяло е в смрад”, споделя той.

11

9-годишният Ахмад е от Афганистан. Той е сам. Липсват му родителите. Те са платили 4000 евро за да избяга от талибаните.
Маршрутът на бежанците минава през Турция, България, Румъния и често се озозава в Сърбия. От там те заминават през Унгария или Хърватия.

14

На щанда за храна, организиран от доброволци, Ахмад седи в снега. Погледът му е празен. “Липсва ми майка ми”, казва той. “Родителите ме изпратиха с група, защото талибаните дойдоха. Искам да отида във Франция, защото там имаме роднини”, казва детето.

Ахмад не знае как да продължи своя бяг. Семейството му е платило 4000 евро за опасното бягство през Иран, Турция към Сърбия. Сега той е заседнал. Точно като хиляди други бежанци. Затварянето на гражданите за бежанци означава, че само тези, които платят най-много пари ще могат да останат в Европа.

15

Работници в бежанския лагер съобщават, че трафикантите правят целенасочен лов на непълнолетни. Много от децата са изчезнали. Мафията е открила нов бизнес. Педофили експлоатират страданията на децата по маршрута на бежанците. Децата са лесна плячка.

Be the first to comment

Leave a Reply