ТРУДНО ПРЕГЛЪЩА: Черни косми поникнаха дълбоко в гърлото на човек след десетилетия пушене

Мъж от Австрия, който е пушил от десетилетия, развива необичаен страничен ефект – черни жилави косми започват да растат в задната част на гърлото му. Лекарите съобщават, че 52-годишният пациент, чието име не е разкрито, се е оплаквал от дрезгав глас, затруднено дишане и хронична кашлица.

Пациентът споделя, че е започнал да пуши през 1990 г., когато е бил на 20 години. Вече е имал един случай, когато е изкашлял косъм. Медиците решили да изследват проблема, като изпратили малка камера в дихателните му пътища, където открили няколко тъмни косми, растящи в гърлото му.

Лекарите първоначално успели да извадят космите, осигурявайки временно облекчение на пациента. Предписали му и антибиотици, след като открили, че космите са покрити с бактерии. За съжаление, космите продължили да се връщат всяка година през следващите 14 години. Пациентът бил диагностициран с изключително рядко заболяване, наречено ендотрахеално окосмяване или окосмяване в гърлото.

Лекарите предполагат, че растежът на космите вероятно е предизвикан от пушенето. Те обясняват, че пушенето може да предизвика възпаление на гърлото, което да накара клетките да се превърнат в космени фоликули. Всеки път, когато лекарите преглеждали пациента, откривали шест до девет двусантиметрови косми в гърлото му. Някои от космите дори се забивали в гласовата му кутия и достигали до устата му.

Лекарите решили да не предлагат коригиращо лечение, докато пациентът не спре да пуши. През 2020 г. той успял да се откаже от пушенето. След това лекарите извършили ендоскопска аргоноплазмена коагулация, която включвала изгаряне на корена на косъма. Година след процедурата два косъма отново поникнали и било необходимо повторно лечение. Оттогава косми не са се върнали.

Лекарите отбелязват и инцидент от детството на пациента, който може да е свързан с окосмяването. На 10-годишна възраст той почти се удавил и трахеята му била разрязана, за да му помогнат да диша. Отворът по-късно бил затворен с присадка от кожа и хрущял от ухото му. Космите били открити около трансплантираното място в гърлото му.