Железен купол: Израел отклони 99 процента от снарядите на Иран

Рано сутринта на 7 октомври Израел се събуди в кошмар от ракетен терор и кланета. Стотици терористи на Хамас от ивицата Газа бяха пресекли границата с Израел и извършваха варварски нападения там, убивайки цивилни и вземайки заложници.

Оттогава Израел провежда антитерористична операция в ивицата Газа. Хиляди терористи на Хамас бяха преследвани. На 13 април режимът на ислямистки молли в Иран започна нападение срещу страната, като изстреля повече от 300 дрона и ракети.

Израелският военен говорител Даниел Хагари не вярва, че атаката на Иран срещу Израел може да е била някакъв вид планирано шоу без реално намерение да навреди, както някои спекулират. „Мисля, че Иран искаше да постигне резултати и не успя да го направи“, каза Хагари пред репортери в неделя.
Използването на балистични ракети от Иран беше явна ескалация. С оглед на възможната реакция на Израел, военният говорител каза: „Проучваме ситуацията и показваме плановете на кабинета; готови сме да направим необходимото, за да защитим Израел.“ Те също така са подготвени за нови заплахи от Иран.

Израел успя да прихване 99 процента от ракетите от Иран. Страната има специален защитен щит, наречен Железен купол.

Хамас отхвърля предложението за прекратяване на огъня

Според израелската тайна служба Мосад ислямистката палестинска организация Хамас е отхвърлила последното предложение на международните посредници за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Отхвърлянето на предложението показва, че ръководителят на Хамас в ивицата Газа Яхя Синвар не иска хуманитарно споразумение или връщането на заложниците, каза Мосад в неделя в изявление, разпространено от кабинета на израелския премиер.
Sinwar иска да продължи да „експлоатира“ напрежението с Иран и се стреми към „обща ескалация в региона“. Израел ще продължи да работи за „постигане на целите на войната срещу Хамас с цялата си мощ и няма да остави камък необърнат, за да върне заложниците обратно от Газа“, се казва в съобщението.

Eвропа:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди иранската атака срещу Израел и призова всички страни да бъдат спокойни.

„Осъждам възможно най-категорично явната и неоправдана атака срещу Израел. И призовавам Иран и неговите пълномощници незабавно да спрат тези атаки“, написа фон дер Лайен в платформата X (бивш Twitter) в неделя сутринта. „Всички участници сега трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона“, продължи ръководителят на Комисията.

99 процента

Израелската армия твърди, че е прихванала 99 процента от ракетите от Иран. Техеран е „изпратил повече от 300 заплахи от различен вид“, каза в неделя говорителят на израелската армия Даниел Хагари. „Иранската заплаха се сблъска с израелското въздушно и технологично превъзходство, съчетано със силна, бойна коалиция, която колективно прихвана повечето заплахи.“

Хагари говори за „много значителен стратегически успех“. От 170 безпилотни летателни апарата, които Иран е изпратил, „нула са проникнали на израелска територия“. Десетки бяха свалени от израелски бойни самолети, от израелската противовъздушна отбрана и „въздушните сили и противовъздушната отбрана на нашите партньори“. От над 30-те крилати ракети, изстреляни от Иран, нито една не е влязла в Израел.

Въздушното пространство на Израел се отваря отново след нападението на Иран

След голямата атака на Иран срещу Израел израелското въздушно пространство беше отворено отново в неделя сутринта. Международното летище Бен Гурион край Тел Авив отново функционира нормално, съобщиха израелските медии. Заради атаката през нощта бяха спрени различни полети. Въздушното пространство беше затворено за седем часа. Летище Рамон на юг трябва да остане затворено за момента, беше казано.

Как ще реагира Израел?

По време на оценката в неделя сутринта не е взето решение относно израелския отговор на иранската ракетна и дрон атака, каза израелски служител пред The ​​Times of Israel.

Коментари

коментара