Иран нападна Израел

Според израелската армия ислямистката диктатура на Иран е предприела директна атака с дрон срещу Израел. „Иран наскоро изстреля дронове от своя територия към Израел“, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари в събота вечерта. Израел работи в тясно сътрудничество със САЩ и техните партньори в региона за „взаимодействие и противодействие“ на дроновете.
Според израелската армия режимът на моллите е изстрелял около 100 дрона към Израел. Държавните медии на Иран потвърдиха атаката.

Очаква се роят от дронове да достигне израелското въздушно пространство само след няколко часа. Според Jerusalem Post на изстреляните дронове са били необходими около девет часа, за да достигнат израелското въздушно пространство. Израелските системи за противовъздушна отбрана и самолети F-35 са в състояние да прихванат дроновете. Въздушното пространство трябва да бъде затворено от 00:30 местно време.

Правителството на САЩ също потвърди началото на ирански въздушен удар срещу Израел. Президентът на САЩ Джо Байдън (80) ще бъде непрекъснато информиран за ситуацията и ще се срещне с екипа си по сигурността в Белия дом в събота следобед (американско време) за консултации.

Според говорителя на израелската армия алармените сирени ще прозвучат само ако дроновете навлязат в израелското въздушно пространство. Той подчерта, че армията ще работи за прихващане на целите възможно най-рано.

Ето защо Иран нападна

Дни наред Израел се готви за нападение от Иран, целящо да унищожи еврейската държава. От 8 октомври ливанската Хизбула, която се контролира от Техеран, атакува израелска територия почти всеки ден. Наскоро Израел бомбардира иранското посолство в Дамаск, убивайки няколко високопоставени генерали. Тогава Иран обяви „отмъщение“.

Коментари

коментара