Какво трябва да знаем за USB-C (Type-C)

Какво е USB-C (Type-C)?

USB-C (още познат като USB Type-C) е най-новият конектор, разработен от USB Implementers Forum (USB-IF) – съюз от водещи индустриални производители на потребителска електроника като Apple, Intel, Dell и други. Тъй като повечето от световните производители на потребителска електроника и консумативи поддържат този нов стандарт е много вероятно той да става все по-разпространен вбъдеще. С подобна подкрепа USB-C в близко бъдеще вероятно ще замени по-старите стандарти като USB-A, USB-B, USB-Mini-B. Един от най-очевидните плюсове от тази промяна е, че бъдещите устройства по всяка вероятност ще са по-тънки и леки, защото самият USB-C конектор е значително по-малък и тънък.

Кои са основните предимства на USB-C?

По-лесен за използване

Има две основни причини новият стандарт да е по-лесен за използване спрямо неговите предшественици. На първо място това е фактът, че накрайника няма горна и долна ориентация и може да се включи, както е удобно на потребителя и той ще сработи. На второ място е неговата универсалност. USB-C безпроблемно работи със смартфони, лаптопи, таблети, дигитални камери и всякакви други устройства, които традиционно работят с USB. Той се използва от устройства с разнообразни операционни системи – Windows, iOS, Android и други. 

Производителност

  1. Бързина. UCB-C може да пренася информация със скорост до 10Gbps (гигабита в секунда). Това е горе-долу един филм с високо качество за едва 30 секунди. Или с други думи – 20 пъти по-бързо от USB 2.0. 
  2. Повече мощност. USB-C вече се налага и като стандарт за зарядно за лаптоп, смартфон или таблет. Новият стандарт може да зарежда устройства с до 100 вата, което е достатъчно за повечето преносими компютри, мобилни апарати, таблети, камери и други. 
  3. 4K Ultra HD преживяване. USB-C кабелите могат да пренасят Ultra HD 4K видео към USB-C или HDMI монитори. Това е четири пъти резолюцията на стандартен HD монитор. 

Бъдещето на USB-C

USB-C не е просто нова разработка, а изцяло нов стандарт. Това означава, че всичко, което той предоставя като подобрения – бързина, мощност, леснота на употреба – може да бъде използвано при широка гама нови устройства. Всичко това означава, че този стандарт вероятно ще се ползва масово и за дълго време. 

За какво ще използваме USB-C вбъдеще? За всичко – от лаптоп, през смартфон до директно зареждане на батерии за винтоверт, например. А добрата новина е, че новият стандарт може да се ползва и с по-стари устройства. За целта ще имате нужда просто от правилния кабел и зарядно за тях. 

Какво мотивира индустрията да премине към USB-C?

Проблемът с купищата несъвместими зарядни и кабели, които домакинствата в развития свят трупат вече десетилетие, е в основата на инициативата за създаването и налагането на USB-C. Целта е да се създаде универсален стандарт, който да се използва за пренос на данни и зареждане на широка гама от продукти, така че да се намали ползването и изхвърлянето на различни видове кабели и адаптери.