Спектакълът БЪЛГАРИЯ на група Band 100 и Фолклорна формация Кракра, организирани съвместно с посолството на Китай ще отбележат 94-та годишнина от обявяването на Перник за град

Спектакълът „България“ на група „Band 100“ и Фолклорна формация „Кракра“ и активности, организирани съвместно с посолството на Китай ще отбележат 94-та годишнина от обявяването на Перник за град в понеделник /26.06.2023 г./.

Спектакълът на групите при читалище „Пробуда 1935г.“ в кв. „Бела вода“, който бе аплодиран от стотици перничани в навечерието на 145-та годишнина от освобождението на България, ще започне в 19:00 ч., пред Двореца на културата.

В 15:00 ч. на крайречната алея при Двореца на културата ще бъде открита работилницата за китайски занаяти и изкуства, организирана съвместно с институт „Конфуций“ при Великотърновския университет и посолството на Китай. В рамките на няколко часа перничани ще се запознаят китайска калиграфия, връзване на китайски възли, ръчно изрязване на хартия от Съчуан, бамбукова резба Джунюен с майстори от окръг Дзин’ан, печатарство Ичун.

Посетителите имат възможност да си направят снимки за спомен, облечени с традиционни китайски дрехи и аксесоари, ще бъдат организирани и игри с клечки за хранене, ритане на китайско перце, китайски шах и маджонг. Ще бъде подредена и изложба свързана с развитието и запазването на китайската култура.

Кулминацията на съвместните тържества ще започне малко преди 19:00 ч. с познатия по целия свят танц с китайски дракони. Със своя уникален артистичен чар и голяма културна стойност, танцът на дракона в Чунцин е включен в първия списък на националното нематериално културно наследство на Китай през 2006 г., класирайки се на първо място сред седемте основни танца с дракони.

Артистите представящи танца са участвали в честванията на Националния празник на Китайската народна република през 1984, 1999, 2009 и 2019 г., както и на големи международни събития като Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Световното изложение в Шанхай през 2010 г.