10 неща за Перник, с които да се гордеем

Снимка: Андон Тасев

Със сигурност перничани има с какво да се гордеем стане ли въпрос за История. Перник е бил значителен двигател на индустрията на цяла България в миналото. Ако трябва да нарисуваме картата на България тогава, то тя ще бъде подпряна в четирите си краища от здравите плещи на четирима пернишки миньори, а светлината към нея ще идва от точката, на която се намира Перник. 

 В Деня на града ZaPernik.com подбра десет неща, с който си струва да се гордеем: 

– Един от най-великите боляри на България – Кракра Пернишки е устоял и унизил византийската армия на император Василий II  – цели два пъти. Нито сила, нито подкупи и скъпи титли поблазнили Кракра да предаде народа си и крепостта си. Перник е бил непревземаем. Боляринът на крепостта отваря доброволно вратите и се предава едва когато цялата страна е завладяна от византийците и кралското семейство е попаднало в плен. За да не предизвика излишни кръвопролития за хората си, Кракра Пернишки се договаря с византийците и предава крепостта без жертви.

В наши дни: Перник е локомотивът, който извежда икономическото развитие на България. 

– Перник е причината столицата на  страната да е именно град София / по идея на проф. Марин Дринов/ –  заради близостта си до Перник и мините.

– В Перник светва първата електрическа крушка в България. Това се случва през 1895 г. Интересното е, че по това време електричество няма дори в царския дворец в София.

– П остроена е първата електроцентрала в България. Използвана е за осветление на пресевната фабрика и района около нея.

–  Построена е първата стъкларската фабрика „Кристал“. Първото българско стъкло е създадено в Перник.

– В Перник е построен първият металургичен завод в България

– В Перник е построен първият в страната жилищен комплекс – „Монте Карло“.

– Първото злато. Парче самородно злато, което тежи 150 грама, получава цар Борис III на 4 октомври 1939 г. 85 на сто от него е чиста проба от благородния метал. Това е първото индустриално злато, добито в България. Намерено е в границите на област Перник – Трънско.

– Миньорите на Перник извоюват правото на 8-часов работен ден. Те се вдигат на протест, с който искат по-добри условия на труд и по-високи заплати през 1919 г. Успяват да извоюват за всички работници в България 8-часов работен ден, регламентиран със закон.

– Откривателят на световноизвестната Lactobacillius bulgaricus и киселото мляко доктор Стамен Григоров е перничанин – родом от село Студен Извор, близо до Трън.

И още много постижения и личности биха могли да се изброят за нашия град.
Нека знаем историята на града си!

Честит празник, перничани!

 

 

Коментари

коментара