Историческа възстановка пред Класното училище в Брезник на 5-ти май

Деца от Брезник ще участват в историческа възстановка пред Класното училище във връзка с идването на пейките-букви в града, съобщиха от Община Брезник.

“Заповядайте на 5 май от 13 часа пред църквата Света Петка! Нека заедно извървим пътя от първото А-Б-В в Брезник до съвременните пейки-букви, които са символ на уникалната българска писменост и култура.” – призовават от местната администрация.

Този четвъртък ще има събитие, с което ще се отбележи началото на престоя на пейките във формата на букви от българската азбука.

По повод идването на буквите в града, Общината ще е домакин на специално събитие, с което се обръща внимание на историята на просвещението в Брезник. Ще се акцентира и върху авторите и произведенията, свързани с Брезник.

“Организира се атрактивна познавателна разходка от църквата „Света Петка“ до сградата на Класното училище, а после и до площада пред читалище „Просвещение-1870“” – уточняват от Общината.

Гид на посетителите в своеобразния преглед на историята на просвещението ще бъде Аниела Асенова. Тя е познат от всички местен авторитет в историята и етнографията на Брезнишкия край.

Символичното начало на маршрута е от църквата, в която започва пътят на просвещението в Брезник. Емблема на следващия ключов етап от образованието е сградата на Класното училище, което днес е част от общинския музей. Именно тук се слага началото на читалищната дейност в Брезник със създаването на първата библиотечна сбирка в града. Тази първа скромна библиотека е в основата на 152-годишната история на днешното читалище „Просвещение-1870“, затова последната точка от историческата разходка е пред читалището.

На всяка от спирките в този маршрут ученици от община Брезник ще имат активна роля в представянето на местното литературно наследство. Те ще припомнят автори, родени и живели в Брезник и околните села. Библиотека на открито пред читалището ще предложи среща с авторите и техните творби. А класна стая на открито ще пренесе посетителите във времената на истинско историческо събитие. С театрално изпълнение пред Класното училище ще бъде представен изпитът на възпитаниците на българския възрожденец Димитър Тонджоров – учителят, който оставя трайна следа в просвещението на Брезник, а по-късно загива в Батак. В ролята на даскал Тонджаров ще влезе Милен Миланов.

Поводът за историческата възстановка е идването на пейките-букви в Брезник. Те ще бъдат разположени пред читалище „Просвещение-1870“ в Брезник във връзка с майските празници, посветени на културата и образованието.

Пейките са създадени от фондация „Прочети София“. Гостуването им се осъществява с подкрепата на „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, като Община Брезник е институционален партньор на проявата пише сайтът zapadno.com.

Коментари

коментара