Площадът в Перник е пълен с танцьори, три събития събраха перничани снощи

Площад „Кракра“ е пълен с танцьори. Повод е поредното издание на фолклорния танцов фестивал „Приятели чрез танца“ организиран със съдействието на Община Перник.

Организиран е от танцова къща „ Приятели чрез танца‘ към сдружение „ Дай, бабо, огънче“. Целта на фестивала р популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор.
Фестивалът няма конкурсен характер.

Участват 18 групи от Брезник, Перник, София, Кюстендил, Благоевград, Костинбродс над 370 изпълнители, представители на читалища, клубове, и сдружения с нестопанска цел..

Снощи пък се състояха няколко събития в рамките на града.

Концертът от плеяда звезди пяха благотворително за Стиви в зала „Борис Гюдеров“. Залата бе пъбна с хора, които подкрепиха каузата на живот на момчето.

Снощи бе даден и старта на 16-тия поред конкурс за млади таланти в Двореца на културата.

Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се провежда под патронажа на кмета на Община Перник Станислав Владимиров. В музикалната проява, която започна днес и ще продължи до неделя ще се включат над 100 деца и младежи, сред които и гости от Китай, Сърбия, Швейцария и Австрия.

Младите музиканти ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Райчо Христов – диригент на КО „Орфей“ . В рамките на престижната проява за петнадесети път се провежда и Международен конкурс за детска рисунка, в който участие вземат също над 100 млади художници. Творбите са оценени от жури с председател проф. Бисера Вълева.

Също вчера с двучасов спектакъл на колективите на Народно читалище „Пробуда 1935 г.“, сред които ФФ „Кракра“ с ръководител Ирена Андреева и група 100, бе открита „Залата на музиката и танца“ в кв. „Бела вода“.

Обновената зала на читалището събра стотици любители на музиката и танцовото изкуство, гост на събитието бе кметът на Община Перник Станислав Владимиров. Той поздрави секретаря на читалището Станислав Методиев за усърдието в развитието и обновяването на културното средище на „Бела вода“. Владимиров подчерта, че е радостно, че толкова много деца от квартала са включени в дейността на читалището и пожела на ръководителите им да не спират да работят и развиват талантите на младите хора.

Коментари

коментара