Черният мрамор пристигна! До лятото Мемориалът на миньорите в Перник ще е като нов

Вече е пристигнал черният мрамор, с който ще бъде възстановена в автентичнтия си вид фасадата на Мемориала на миньорите в Перник.

Камион е докарал черният камък и се очаква в близките дни работници да започнат полагането му. Предвижда се ремонтът да се извърши в рамките на три месеца. Това значи, че още това лято Мемориала ще бъде обновен.

Освен външната фасада, по която старият мрамор е отлепен, ще бъдат възстановени и липсващи парчета от вътрешната част на комплекса. Статуите на миньорите ще бъдат почистени, ще бъде направена хидроизолация. Ще бъдат възстановени и двете пана откраднати във времето, съобщиха за ZaPernik.com от общината.

Припомняме, че още през март миналата година бе обявено реновирането на Мемориалния комплекс. Тогава работници изчистиха мазилката по стените на компрекса и го подготвиха за ремонт. След реновацията Мемриалът ще бъде отворен за посетители, а в него се предвижда да бъдат организирани културни и творечески събития.

Изграждането на Мемориалния комплекс на миньорския труд започва през септември 1979г. Завършен е и е открит на 18 юни 1982г по повод 100-годишнината от рождението на Георги Димитров. Зад проекта стои творчески колектив в състав: Скулптор – проф. Секул Крумов Архитекти: проф. Иван Татаров, доц. Тотю Тотев, Танко Серафимов, Иван Николов; Инженери: Т. Малеев, Б. Димитров, Е. Георгиев, Е. Пеев, П. Бръчков, А. Дурчев и С. Стойчев.

Коментари

коментара