Областният управител Стоев на проверка в Центъра за бежанци в Перник

Областният управител Кирил Стоев се срещна с Никола Рахнев, по чиято инициатива се изгражда Център за настаняване на жени и деца от Украйна, на територията на кв. Изток.

Губернаторът се запозна на място с условията, при които ще бъдат настанени бежанците и изрази готовност за подкрепа от страна на Областна администрация – Перник, както и съдействие по отношение на координиране на действията между институции и представители на местния бизнес, включени в регистъра с готовност да направят дарения.

„Ежедневно пристигат дарения и хората са осигурени с дрехи, продукти и пособия от първа необходимост, но имаме нужда от доброволци, както и от килими, завеси, щори, кухненски съдове, шкафове и стелажи, занимателни игри за децата“, заяви Никола Рахнев.

По-късно Кирил Стоев посети и хотел „Ерма“ в гр. Трън, където са настанени 11 украински граждани, 4 от които деца. С помощта на дарители ръководството на хотела е осигурило необходимите неща за хората, настанени при тях, които по техни думи са пристигнали от Украйна само с дрехите на гърба си.

Бежанците, които са на територията на областта имат нужда и от психологическа подкрепа тъй като са изключително уплашени от ужаса, който са преживели, заявиха и от двете места на територията на област Перник, които към момента приютяват 23 жени и деца.

По инициатива на областния управител Кирил Стоев, в рамките на следващата седмица ще бъде сформирана областна оперативна работна група от всички ангажирани институции и неправителствени организации, с цел по-добро координиране и синхронизиране на действията, касаещи пребиваването на украински граждани на територията на област Перник.

Коментари

коментара