Перничани казват НЕ на тормоза в училище

Младежки клуб “Да бъдем приятели“ към Фондация „П.У.Л.С.“ в партньорство с младежки организации инициира кампания, посветена на училищния тормоз

Училищният и онлайн тормоз не са изолиран феномен, а са навсякъде – във всяка държава, общество и социална група.

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден всички, съпричастни с темата, се обличат  розово, с което да изразят своята позиция. 

За първи път инициативата е проведена през 2007г. в Канада като протест, организиран от двама ученициДейвид Шепърд и Травис Прайс.

Чувствителни към неправдите и нетолерантни към формите на насилие, младежите били силно потресени от една случка, на която станали свидетели: по-големи ученици се подигравали и тормозили сериозно един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки, с което да изразят своята подкрепа за тормозения ученик. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят, като във водещ символ на кампанията  се превръща  “розовата фланелка“.

Тази година доброволците на Младежки клуб “Да бъдем приятели“ към Фондация „П.У.Л.С.“ с голямо сърце се  включват в инициативата, като се обединиха с други  младежки организации, а именно БМЧК – Перник, ОМС  Перник и Центъра за безопасен интернет, подкрепени от Община Перник и ще посветят целия месец февруари на предотвратяването на училищният тормоз като ключ за училище без страх.

Денят на розовата фланелка обединява младежките организации по пътя на развитието на нетолерантно отношение сред учениците към проявите на училищния тормоз, като организациите предвиждат богат календар със съвместни инициативи. Дейностите ще бъдат насочени най-вече към деца и млади хора, но и към родители, учители и към гражданското общество, а целта е да се повиши информираността и чувствителността на обществеността по темите за тормоза в училището и кибертормоза с акцент върху превенцията на насилие

Програмата предвижда провеждането на серия от събития, които да се реализират в онлайн и офлайн пространството, насочени към младежи, сред които тематичен простор за розови тениски за оставяне на послания, поредица от дискусии с ученици и учители по темата за тормоза и как да го предотврятяваме, както и медийни изяви, целящи да се привлече вниманието на гражданите и младите хора към темата и към необходимите стъпки за изграждане на едно хармонично и защитено пространство, като ключ към училище без страх от насилие. 

Със специално разработени визии и послания младежите и девойките ще разпространят информация за видовете училищен тормоз, начините на предпазване и възможности за търсене на помощ и подкрепа

На 8 февруари над 140 държави от всички континенти ще отбележат за 19-и път международния Ден за безопасен интернет, като тази година Център за безопасен интернет с участието на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет ще организират и водят дискусионни панели, посветени на различни аспекти на превенцията на онлайн насилието и агресията, а целта е по-ефективна превенция на насилието и дезинформацията в интернет.

Финалното събитие ще се случи на 23 февруари 2022г.(последната сряда на февруари) на територията на публично заведение, където учениците ще имат  възможността да се включат в интересна и поучителна игра-викторина на тема училищен тормоз, да се насладят на много музика,хапване и уникални награди, като целта е по този начин да стимулираме дискусията по темите, свързани с насилие и ще предоставим интерактивна възможност за участие. 

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как всички заедно – деца, младежи, учители, родители и цялото гражданско общество можем да му се противопоставяме ВСЕКИ ДЕН, за да имаме една приятелска и добра училищна среда, изградена на базата на красиви и хармонични взаимоотношения.

Кампанията е част от общинския годишен план за младежта 2022г., изработен в изпълнение на Закона за младежта, в съответствие с целите на сега действащата Национална стратегия за младежта (2021-2030 г.) в контекста на една от основните приоритетни области на Община Перник за предстоящата година, а именно:2022 – Европейска година на младежта.

* * *

Вече двадесет и две години Фондация “П.У.Л.С.” развива програма за превенция на насилието чрез неформално образование, провеждане на младежки дейности, повишаване на осведомеността чрез организиране на кампании, обучения, конференции, насочени срещу насилието и др.

Превантивната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ си поставя за цел всички форми на насилие и експлоатация на деца да бъдат предотвратени, интервенирани и на практика – елиминирани, за да имат те по-добро бъдеще и на свой ред да порастнат като стойностни хора и защитници на човешките права. 

Коментари

коментара