Трън остава на тъмно заради тройно по-висока сметка за ток

Заради скъпата електроенергия община Трън среща трудности с поддържането на уличното осветление. Сметката за ток на общината за месец декември 2021 г е 46 000 лв. Огромната сума буквално е непосилна за малката крайгранична община.

Това сподели кметът Цветислава Цветкова по време на приемния ден на народния представител от ГЕРБ Кирил Ананиев. На срещата присъства и областният лидер на партията инж. Емил Костадинов.

В сравнение с миналата година за този период сметката е била 12 000 лв. Засега селата остават на тъмно, токът се пуска от 18.30 до 22.30 ч. Местната власт е започнала и поетапно поставяне на часовници в селата, които са 51 на брой.

По думите на Кирил Ананиев, общината все още не знае с какъв бюджет ще разполага, което е доста притеснително. Народният представител ще ги държи в течение, ако има предвидимост относно финансовите разчети.

Жителите на Трън потърсиха Кирил Ананиев да помогне и по друг наболял проблем за лошото състояние на пътищата. Сред тях е и международният път II-63,Трън-Стрезимировци.

„Дължината му е около 60 км, всеки сезон се кърпи, цялото трасе е на вълни, което е проблем при почистването на снега с машините“, споделиха местните жители.

Ананиев се ангажира да съдейства пред различните институции и където е в неговите компетенции, както и да представи казуса в Народното събрание.

Жители на община Трън изразиха притеснение и относно високите цени на всички стоки и най-вече на храните от първа необходимост. Земеделците са обезпокоени от високите цени на торовете.

Цените отидоха до небесата! Не е нормално и е пагубно за нас. Не може една тор, която миналата година сме я купували на 350 лв, а сега да струва 1400 лв. Това ще доведе до по-малко производство и ще се увеличи себестойността на зърнените култури“, апелираха земеделци от региона.

Коментари

коментара