Ще се променим ли някога?

Въпреки волята и желанието за по-добро бъдеще на хора и животни в Перник, това не би могло да стане без самите хора, живеещи в Перник.

В началото на мандата си новото ръководстно на Община Перник предприе смела и решителна крачка в решаването на една огромна градска рана – а именно бездомните кучета на града, които до този момент бяха безмилостно малтретирани, събираха се на глутници и хапеха хора. Поколенията им измираха пред контейнерите за смет. Страдание за всички – за животните, за тези, които се плашат от тях и за тези, които ги обичат. Преди това  – не бяха масови убийства, не беше глад, не бяха гърчове на отровени животни – понякога пред очите на малки деца….

Но всичко това за една година се промени с БЕЗПЛАТНАТА кастрационна кампания на Община Перник – не само в града, но и по селата. Перничани, стопани на кучета бяха улеснени максимално – само и само да си спестят главоболия и да не изхвърлят нови и нови кученца до контейнерите за смет. Предложи им се освобождаване от данък куче ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ и БЕЗПЛАТНА кастрация на домашния любимец. По селата дори беше организиран ТРАНСПОРТ, който да ти вземе кучето, да го кастрира и да ти го върне отново ДО ВРАТАТА. Какво по-лесно от това? Единственото условие беше да кажеш „да, съгласен съм“. Нищо повече!

Община Перник стана за пример на другите общини в страната с кастрационната си кампания. Община Перник беше пионер и е на път да промени политиката по отношение на бездомните животни в цяла България. Най-после да станем европейска страна без страдащи животни по улиците, без страх в очите на минувачинте, без глутници….и всичко това да дойде от така осмивания град на винкела – Перник.

Община Перник надскочи и това: в началото на зимния сезон постави дървени къщички до местообитанията на бездомните кучета, купички за вода и храна, за да не са гладни. Така се даде пример и се поощри хуманно отношение и човечност към бездомните животни на града. Междувременно започна и ефективно кастриране на бездомните кучета, не само проформа, което пък доведе до това, че на улицата почти не остана некастрирано куче.

И още: доброволци към приюта всяка събота и неделя организират разходки и игри за бездомните животни, живеещи в клетки и чакащи своите осиновители. Към доброволците се присъединяват състрадателни перничани, хора, учещи децата си на любов към животните, които идват и внасят щастие в сивия живот на бездомните кучета, носят им храна, одеала за зимата и т.н.

И на фона на всичко това се появава тази снимка: две малки захвърлени кученца, които търсят приемен дом. Отново захвърлени от НЯКОЙ….недоразбрал. Или непукист.

„Търсим приемен дом за тези мъници, за да бъдат ваксинирани в безопасна среда. Въпреки, че в приюта продължават безплатните кастрации на дворни кучета, нежеланото потомство все още се изхвърля!“,

пишат от Общинския приют в Перник.

Коментари

коментара