Спешно ремонтират газопровода към Перник, съсипан от мотори и АТВ-та

150 000 лв. без ДДС влага „Булгартрансгаз“ за възстановяване на земното покритие и поставяне на прегради върху газопровода при село Мало Бучино. Причината е, че вследствие на ерозионни процеси и преминаване на мотори и АТВ-та части от тръбата е напълно разкрита и съществува риск от авария.

През 2020 г. при оглед на трасето на газопровода било констатирано, че непосредствено върху зоната на газопровода близо до Мало Бучино са компрометирани и разрушени укрепващите прегради и инвентарни съоръжения по трасето.

„В определени участъци земното покритие върху газопроводната тръба е нарушено в значителна степен, на места то изцяло липсва и е компрометирано изолационното покритие на стоманената тръба“, се сочи в обосновката към възлагателната процедура.

Два участъка от газопроводно отклонение „Перник“ са определени като незабавни за укрепване на склона и ремонт, тъй като тръбата е разкрита, компрометирана е нейната изолация и съществува сериозна опасност от възникване на авария, става ясно от документацията.

От „Булгартрансгаз“ г. съобщават, че е извършено частично засипване и маркиране, но така е постигнат временен ефект, без трайно решаване на констатирания проблем.

Първият участък е с дължина около 95 метра с голям наклон, приблизително 40° и денивелация около 49,7 метра. На две места с дължина от 10 метра газопроводът е разкрит./actualno.com

Коментари

коментара