Четирима перничани в болница с ковид след имунизация

На 80 процента е запълнен капацитетът на Многопрофиланата болница в Перник за лечение на болни с ковид. 54 легла са разкрити за лечение на болни от коронавирусна инфекция. Към момента няма недостиг на легла, тъй като броят на приетите за лечение е равен на броя на изписаните пациенти, казват от болницата. 

Според началникът на Първо вътрешно отделение доктор Явор Рангелов, делта вариантът на коронавируса очевидно е по-заразен, тъй като в болницата идват цели семейства.

Рангелов обясни, че клиничната картина напомня и на предишния щам, но има разлика в симптоматиката.

„При този вариант като че ли повече преобладават кашлицата, температурата, не се наблюдава толкава загуба на вкус и мирис, както беше при стария вариант. По-трудна за сваляне температура под 39-40 градуса и кашлица доста сериозна. При миналия вариант, като че ли беше повече суха, а сега има и влажна кашлица“, каза пред канал Струма Явор Рангелов.

Той допълни, че отново към 5-6-ти ден се наблюдават по-сериозни симптоми, а 7-мия ден е критичен. Друга разлика е, че периодът за престой е по-продължителен. Обикновено престоят е до 8 дни, но се налага на някои пациенти да останат 14-15 дни под лекарско наблюдение.

Лекарят съветва, хората да не разчитат на загуба на вкус и обоняние, а да се изследват за ковид, ако поддържат температура и се появи кашлица.

В болница постъпват най-вече пациенти с реализирана вече пневмония или имат дихателна недостатъчност.

Явор Рангелов спомена, че в Перник също се наблюдават случаи на имунизирани преди това пациенти.

Имаме четири пациенти, които са имунизирани с двете дози, преди два-три месеца завършен първия курс на имунизация. Хубавото е, че и четиримата пациенти, независимо, че минаха пневмония, заболяването протече много по-леко, без развитие на дихателна недостатъчност, най-важното е, че останаха живи и доста по-леко го изкараха„, каза Рангелов.

Според него имунизацията е вариант за справяне на вируса и предпазнаене от смърт.

„Първо протича много по-леко заболяването и най-важното е, че не се умира“, допълни още Рангелов.

Коментари

коментара