Инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ: Топлофикациите са с висока устойчивост при бедствия

„Съоръженията на всички топлофикации са с висок процент на устойчивост при евентуални бедствия и аварии. Оборудването е така изградено, че да издържа на екстремни валежи и вятър.“

Това съобщи инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ) по повод проливните валежи в страната през последните дни. По думите му предприятията в нашата страна са разположени в нискосеизмични зони, с изключително малка вероятност за големи земетресения и са построени на достатъчна височина, за да не бъдат наводнявани.

„Уверявам всички клиенти, че топлофикациите са предприели всички необходими мерки при евентуално влошаване на обстановката в страната предвид обявения жълт код за временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Гарантирани са складовите наличности от горива.“, каза инж. Кремен Георгиев. „

В отговор на въпрос за състоянието на съоръженията в топлофикацията във Враца, инж. Георгиев коментира, че още вечерта е говорил с директора и е бил уверен, че съоръженията не са засегнати от проливните дъждове и работят на пълен капацитет.

Председателят на АТДБ посочи, че топлофикациите отговарят на високите стандарти за безопасност.

„Всички ръководители на дружествата изпълняват основните си задължения относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, регламентирани в Кодекса на труда и Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Изпълнението на мерките за безопасност се следи стриктно. Дейността по производство на енергия е трудна и специфична, криеща голям риск от трудови злополуки, именно по тази причина за директорите е приоритет постигането на високи цели за безопасност при работа, в съответствие с изискванията на нормативните актове и принципа за превенция“, заявява инж. Георгиев.

По думите му на служителите се провежда периодичен инструктаж и се осигурява на всеки работещ подходящо обучение по безопасност и здраве при работа.

„Съобразно възложената работа, всеки работник трябва да спазва техническите и технологичните правила, както и правилата за здравословни и безопасни условия на труд.“, допълва инж. Георгиев.

Коментари

коментара