Древната история на спортните залози

Кой не е чувал за футболни прогнози и колонките за хикс, единица и двойка във фишовете на букмейкърите? Противно на повечето очаквания, спортните залози не са продукт на модерната епоха. Днес сме свикнали с изобилието от сайтове за залагания, а някои от нас добре помнят времената, когато трябваше да си купиш вестник или да се разходиш до пункта, за да провериш коефициентите. Историята на спортните залози може да проследи не векове, а хилядолетия назад във времето – и няма нищо общо с футбола.

История на залаганията 

Известно е, че хазартните удоволствия не са били чужди на древните народи, особено на римляните, които обичали да правят облози за победителите от различни състезания, особено в атрактивните гладиаторски битки. Огромните стадиони от Римската епоха дали достъп на простолюдието до зрелищата, а оттам и до залаганията. Техните наследници от Византийската империя са документирали в архивите, че в мирно време огромните императорски войски устройвали различни състезания, като например ръкопашен бой и конна езда – и, разбира се, залагали кой ще надделее.

Средновековието бележи период на застой на залаганията, тъй като църковните лидери били противници на подобни удоволствия и страсти. Залаганията обаче оцелели, тъй като се организирали тайно, докато сред могъщите европейските крале не се появили отявлени фенове на залозите. Те организирали специални събития за отбрани гости, например английският крал Ричард II и френският крал Луи XIV, а венецианските велможи дори отворили първото казино в света по време на Ренесанса, за да забавляват чуждоземните търговци.

В началото бяха заровете

Откъде започва всичко? Най-старите свидетелства за спортни залагания датират от около 1200 г. Пр. Хр. и са намерени в Китай. Свидетелството говори за облози на хвърляне на зарове и плочки. Тези нововъведения се пренесли в Европа по митичния Път на коприната и станали повод за измисляне на нови игри на късмета. В Древна Гърция заровете се превърнали в атрибут на жреците и пълководците. Ценени като продукт с висока естетическа стойност, заровете били изработвани от скъпоценни камъни и животински кости. 

Спори се, че заровете може и да са привнесени от египетската цивилизация, чиито първенци разменяли животни, имущество, роби и дори части на тялото, играейки на ритуални игри с хвърляне на кости на животни и цветни камъни. Елините имали и навик да се опитват да отгатват най-изявените атлети на прочутите Олимпийски игри, играейки не толкова да изкупление или омилостивяване на боговете, колкото за развлечение.

И ако древните народи залагали по-скоро в приятелски, роднински и съсловни кръгове, то първообразът на съвременните букмейкъри се появява във Великобритания, но не покрай футбола, а покрай конните надбягвания. 

Бързата писта

Една от любимите форми на забавление на европейската аристокрация, гонките с расови коне постепенно станали популярни и сред обикновените поданици. Така пред 17-и век се появили първите посредници, които започнали да уреждат правилата на залозите и изплащането на печалбите, прибирайки комисионна за всеки залог. Спортните залагания се превърнали в уреден бизнес, а постепенно букмейкърите започнали да добавят нови и нови спортове, за да привличат клиенти.

Така спортните залози се изстрелват по бързата писта, а постепенно футболът се налага като предпочитан пазар. Букмейкърите внимателно следят настроенията на потребителите и им осигуряват широка гама от опции – от точен резултат до брой корнери и жълти картони в срещата. 

Интернет революцията превърна спортните залози в хит през 90-те години на миналия век, защото ги улесни максимално. Днес говорим за огромна индустрия със стотици хиляди оператори, милиони потребители от цял свят и всевъзможни опции за залози. Сега с няколко клика може да правите прогнози срещу пари на всякакви спортове – от Формула 1 до хокей на лед и бокс. Все по-активно навлизат и електронните спортове, които представляват изцяло компютърни симулации на даден мач в продължение на няколко минути. 

Изглежда по-лесно от всякога да играеш спортни залози, но не забравяйте, че без отговорност и мярка, това може да се превърна в опасен проблем.

 

Коментари

коментара