Най-добрият спорт за намаляване на стреса или безпокойството

Спортуването е здравословен навик във всяко отношение. Позволява ни да подобрим физическото състояние и цялостното си здраве, това е начин да се поддържаме активни и чудесен начин да се справим със стреса и безпокойството в ежедневието.

На практика всеки спорт ще ни помогне при стрес или тревожност и всеки човек е свят, но като цяло можем да говорим за 5-те най-интересни спорта за намаляване на стреса или безпокойството.

Какви спортове се препоръчват, за да премахнете стреса и да се отпуснете?

Въпреки че изглежда противоречиво, понякога самата тренировка може да увеличи стреса или безпокойството, ако сме много съсредоточени и устремени да победим. Трябва да сме спокойни и да се съсредоточим върху ползите за здравето. Друго нещо, с което трябва да сте наясно, е, че трябва да практикувате спорт, който харесвате: ако обичате вода, можете да плувате и т.н. друго важно нещо е да сте така екипирани, за да се чувствате удобно и да предпазите тялото си от травми. На пазара има чудесни спортни комплекти, които ще надминат очакванията ви.

  1. Кардио спортове: бягане, плуване, танци …

Бягането, плуването, практикуването на какъвто и да е вид танци или колоездене имат много общи неща: това са аеробни спортове, където кръвообращението и сърдечно-съдовата способност се подобряват. Освен това, те ни помагат да си почиваме по-добре, което също помага за намаляване на тези проблеми. Колоезденето в естествена среда или плуването, което завършва с джакузи или сауна, също ни помага да избягаме от реалността и ежедневието за няколко часа, помагайки ни да се отпуснем и да оставим стреса зад себе си.

2.: Интервална тренировка с висока интензивност

Поради своите характеристики, това е идеалното обучение за тези хора, които имат малко време да спортуват, което само по себе си може да бъде стресиращ фактор. Само за 20 минути можете да завършите добра сесия. Това е тренировка с висока интензивност, която също ни позволява да забравяме грижите си за дълго време. Идеално бихте се почувствали и когато избирате спортен екип за тренировките, споделят от Creative-BG.

  1. Бокс, идеален за премахване на стреса

Във фитнеса ще намерите много начини за облекчаване на стреса и един от тях е бокса. За да се насладите на този спорт, не е нужно да се боксирате на ринга с друг човек, можете да изберете опции като бокс на ниво фитнес, някои сесии, които ни помагат да се освободим от тежестта и да се почувстваме по-спокойни или да започнете кик бокс.

  1. Йога: контрол на тялото и ума

Не можахме да не споменем йога, може би най-релаксиращият спорт. Някои хора твърдят, че йога не е спорт и може да са прави, но ние говорим за различен вид спорт или „практика“, такъв, който ни дава пълен контрол над ума и тялото, което ни позволява да достигнем състояние на пълно отпускане.

Различните йога пози ни помагат да разтегнем и отпуснем различните мускулни групи на тялото, без да забравяме контрола върху дишането. Както по време на йога сесията, така и след нея ще се почувствате по-спокойни. След добра тренировъчна сесия определено ще бъдете по-спокойни и без стрес.

Спортът е добър начин за намаляване на стреса. Повечето хора, които спортуват, казват, че могат да „изчистят главата си с него“ или че това ги успокоява. Спортът подобрява функционирането и възстановяването на онези части от мозъка, които възпрепятстват чувството ви на стрес и следователно производството на хормони на стреса.

По време на движение се отделят две важни вещества: BDNF и ендорфини. И двете поддържат хипокампуса. Хипокампусът е в мозъка ви и инхибира производството на кортизол (хормона на стреса). Обратното, за съжаление: Непрекъснатото излагане на кортизол прави хипокампуса по-малко ефективен. Така че, ако искате по-малко стрес: уверете се, че вашият хипокампус е постоянно, позитивно настроен.

Как правиш това? Като се движим наистина!

Освен това ви съветвам да търсите факторите на стреса, които първоначално са причинили стреса ви. Става въпрос за факторите на стреса в работата, личния живот и тялото и начина, по който сами се справяте с тези фактори на стрес. 

Коментари

коментара