Уникални снимки: Юрий Гагарин „каца“ два пъти в Перник

Днес честваме световният ден на авиацията и космонавтиката и 60 години от полета на човек в космоса. На 12 април 1961 г. от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин, припомня Регионалния исторически музей с уникални кадри от посещението на Гагарин в Перник. 

Първият летец-космонавт Юрий Гагарин „каца“ в гр. Перник през 1966 г., заедно със съпругата си Валентина Гагарина.

Първият космонавт Юрий Гагарин е посещавал два пъти Перник. Той е обявен за почетен гражданин на миньорския град при втората му визита, посочи Венцислава Крумова – уредник „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей, съобщава БТА.

За първи път Гагарин дошъл в Перник през май 1961 г. На 14 юни 1966 г. като член на съветската делегация на VII асамблея на Световната федерация на демократичната младеж, първият космонавт отново гостувал в миньорския град.

Делегацията официално била посрещната от ръководители и членове на ОК на БКП, ГК на БКП, ОК на ДКМС. Организиран бил общоградски митинг на сегашния площад „Св. Иван Рилски“.

От балкона на Минна дирекция е говорил Юрий Гагарин. Председателят на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет Серги Аврамов прочел решение, с което го обявил за почетен гражданин на Перник и му връчил значката на Градски народен съвет.

Посещението продължило в големия салон на Двореца на културата, където била проведена среща на актива на ДКМС и членовете на съветската делегация. Срещата завършила с размяна на подаръци.

Гагарин подарил на ОК на ДКМС „мраморен образ на Ленин“ от името на ЦК на ВЛКМС.

Коментари

коментара