Как да различаваме месото от отрова?

Броят на вегетарианците и веганите в света непрекъснато се увеличава. Въпреки това всеки ден има повече любители на месото . Месоядците купуват ребра, филе, плешки, за да готвят невероятни ястия, да почерпят някого и да се насладят.

Но не винаги се предлага висококачествен продукт в търговските обекти. Свежестта не е достатъчна. Днес, купувайки месо, вие също получавате необичаен и нежелан бонус: образования със съмнителен произход. Някои казват, че това дори е тумор. На кого да вярваме?

Ракови тумори

Някои месари признават, че изрязват цели видове рак от месото. На плотовете виждаме красиво месо, което просто искаме да купим, без да знаем, че точно вчера остър нож отряза сивите образувания. Лесно е да разпознаете тумор в меките тъкани: независимо от неговия размер, той е сив на цвят, който на места се превръща в черен. Ако не сте забелязали това на пазара и въпреки това сте закупили продукт, не се опитвайте да го готвите или да го давате на домашните си любимци.

Но има и други образувания – доброкачествени. Това са  съединителнотъканни образувания. Те се появяват в подкожната рохкава тъкан. Понякога мастната тъкан прониква по-дълбоко и се развива между съдови снопове или между мускулите.

Какво можете да направите, за да защитите здравето си? 

Диетолозите съветват не всеки да се отказва изцяло от месото, дори след такава информация.

Но ако сега целта ви е да намалите риска, предлагаме ви да следвате няколко важни правила:

– купувайте месо от животни, отглеждани на фуражи, хранени с трева.

– дайте предпочитание на месото без консерванти и оцветители.

– да не е в маринати.

– изберете продукт без нитрати, т.е. необработен.

– купувайте от хора, на които можете да се доверите.

Коментари

коментара