Защо температурата у нас се измерва под мишница, а в САЩ не?

Замисляли ли сте се защо американците слагат термометър в устата си, а българите поставяме термометър под мишниците си? И това не е въпрос на случайност, това е масов феномен. Едва ли ще срещнете човек в САЩ, който да слага термометър под мишница, а в България е много съмнително да срещнете някой, който слага термометър в устата си. В същото време в европейските страни обикновено правят като нас. Как може да се обясним това?

Иронията е, че най-точният начин за определяне на телесната температура е ректалното (в дупето). И се практикува не само в Европа, но и по целия свят. И Русия и САЩ не правят изключение. Лекарите използват ректалния метод при измерване на температурата на бебетата, тъй като едва родено дете няма да може да държи термометър под мишница или в устата си. Освен това този метод се използва от лекарите при работа с възрастни, когато е необходимо да се вземат най-точните показания. Този метод се използва при подготовка за сериозни операции или лечение на опасни заболявания.

Според науката е по-правилно да се измерва температурата в устата. Тялото може лесно да се нагрее, ако легнете под одеяло или пробягате стотина метра, но в устата температурата е постоянна. Освен това температурата в устата се измерва по-бързо. Достатъчно около 1-2 минути, срещу 5 под мишницата със старите термометри. Освен това не е нужно да вдигате дрехите си, не е нужно да лежите неподвижно, има по-малък шанс да изпуснете термометъра, като цяло има доста предимства.

Защо тогава навикът да се държи термометърът под мишката е наложен в България, ако той е по-малко точен и по-малко удобен за хората?

Трябва да си спомним времето на комунизма. В болниците имаше дълга опашка, не беше много хигиенично да се вземе термометър от непознат, който го е лапал в устата си и същото да направите и Вие. В същото време този термометър не може да бъде избърсан с алкохол (тогава в устата ви ще има вкус на алкохол), не може да го поставите във вряща вода (може да се спука), с една дума, не беше удобно да се мери температура през устата, така че лекарите измерваха температурата под мишницата.Така се разви навикът да се измерва температурата под мишницата.

Вярно е, че трябва да се има предвид, че обичайната температура от 36,6 се счита за нормална само с метод на измерване под мишница. При орално измерване, чрез устата – нормалните стойности са 37,3 – 37,7 градуса, а при ректалните (в дупето) – 37,1 – 37,5.

Коментари

коментара