Google отбеляза рождения ден на бащата на киселото мляко Стамен Григоров

142 години от рождението на доктор Стамен Григоров се отбелязва на днешната дата – 27 октомври. По този повод американската интернет и софтуерна корпорация “Гугъл” (Google) поставя акцент от първата си страница на търсачката си.

Образът на бащата на киселото мляко от Трънско с купа с кисело мляко пред него е в центъра на картинка на първа страница на www.google.com. Кликвайки върху картинката се отварят публикации за доктор Стамен Григоров в търсачката на “Гугъл”, като най-отгоре е информацията за него в онлайн енциклопедията “Уикипедия”. През днешния ден логото на американската корпорация също е в елементи, свързани с откривателя на бактерията на киселото мляко.

Доктор Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в трънското село Студен извор. Няколко са неговите открития, които прави, като най-известното е бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus. Тази бактерия предизвиква образуването на киселото мляко. Това откритие печели на професора от Трънско международно признание. В родното му село е изграден и единственият на планетата Музей на киселото мляко. Прочетете повече за музея в публикацията: От съкровищницата на трънско 2 част: Музеят на киселото мляко в село Студен извор пази спомена за откривателя на бактерията на киселото мляко – СНИМКИ.

Текст: zapadno.com

Снимка: “Гугъл”

Коментари

коментара