Кметът на Перник Станислав Владимиров: Човек е истински свободен, когато отърси душата си от робската психика, наслоявана столетия

Уважаеми съграждани,
22 септември 1908 г.! На този ден в историческата църква „Свети четиридесет мъченици“ в старопрестолната столица Търново прозвучават историческите слова:

„Провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо царство!”

Младата българска държава тръгва по нов път – по широкия път, утъпкан от модерните европейски цивилизации.

Човек е истински свободен, когато отърси душата си от робската психика, наслоявана столетия. Това завещание на великите ни възрожденци бе претворено в дела на днешния ден преди 112 години.

Затова 22-и септември 1908 г. е една от най-знаковите дати в новата българска история. Независимостта на България е връх, от който гордо гледаме Европа и света.

С този акт ние, съвременните българи, получихме ново завещание – да пазим родината си свободна и независима и да отстояваме хуманните ценности на обединена Европа. След 112 години България не е забравила този урок, безкористно и всеотдайно тя претвори в дела историческата повеля на онези родолюбци, които дадоха живота си за свободата и дипломатически отстояха Съединението и Независимостта на нашата родина.

На 22-и септември 2020 г., изправени пред паметниците на нашата национална гордост, можем смело да повторим казаното в прокламацията за обявяването на Независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”

Честит празник перничани!
Станислав Владимиров
Кмет на община Перник

Коментари

коментара