Нито лев не е сбрала кампанията за бързи PCR тестове на пернишката болница

Нито лев не е събран за дарителската кампания на МБАЛ „Рахила Ангелова“ за построяване на лаборатория за бързи PCR тестове. Това съобщи самият директор на болницата д-р Анатоли Митов.

Въпреки труднияс тарт на кампанията той е обнадежден, че до средата на месец август Перник ще има лаборатория, в която перничани да се тестват бързо за коронавирус.

„Написали сме и писмо до община Перник, смятам, че до средата на август трябва да имаме лабораторията, въпреки че до този момент имаме събрани нула лева. Предишната ни кампания за събиране на предпазни средства беше по успешна“, каза Митов пред канал 3.

Според първоначалните разчети, са необходими около 50 000-60 000 лв. за обособяване на PCR лаборатория. МБАЛ „Рахила Ангелова“

По думите на Анотили Митов: „Идеята ми е чрез тази лаборатория да можем по най-бързия начин да установим дали пациентите със симптоми са болни. Времето е много важно. Изчаквайки по два дни лабораторните тестове се предпоставят рискове.Така например вчера имахме имахме един болен в болницата, сега заразените са трима, от тях има момче на 26, което е с пневмония и е настанено в реанимацията“, констатира докторът.

Към момента пробите от PCR тестовете се носят от Перник в София, като това губи не само време, но и създавар искове за медицинския персонал, който в цулата страна е сред застаряващото население, смята Митов. А броят на заразени от коронавирус  граждани в Перник е зачестил.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Правят лаборатория за PCR тестване в Перник

 

Коментари

коментара