Без лихви за длъжниците на ВиК Перник за периода на извънредното положение

Снимка: бтв

Абонатите, които са закъснели с плащането на дължимите суми към ВиК-Перник, няма да заплащат и лихва към тях. Това важи за дължимите суми в периода на въведеното в страната извънредно положение.

“Това, което сега сме направили е да няма лихви по старите задължения. Ако някой има старо задължение или много стари задължения, защото имаме много такива абонати, лихвата няма да тече в периода на извънредното положение”, поясни за сайта Zapadno.com управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов. Тази мярка е предприета и в останалите водоснабдителни дружества в страната, в които държавата има 51 % участие.

Лихвата по стари задължения на абонати на водоснабдителното дружество е 10 % за период от 1 година. Много са примерите за неизрядни абонати, които с години не са заплащали своите сметки. Основно такива абонати се намират в жилищни блокове, поясниха от отдел “Инкасо” към водоснабдителното дружество.

Задълженията от неизрядни абонати се търсят по съдебен път. В някои случаи се налага и прекъсване на водоснабдяването на такива абонати, поясни управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов.

Припомняме, че на 13 март Народното събрание реши на територията на България да се въведе извънредно положение. Мярката е във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19 в страната и трябваше да продължи до 13 април, но бе удължена до 13 май. Във връзка с извънредното положение редица институции и търговци предприеха облекчителни мерки. Сред институциите с облекчителни мерки е и ВиК-Перник.

Коментари

коментара