При строги мерки за хигиена Общински съвет Перник взе две важни за града решения

На свое извънредно заседание днес Общинският съвет одобри докладна на кмета на общината Станислав Владимиров, с която той предлага да бъде подписан административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от страна на ЕС за проектно предложение „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез въвеждане на еколого-съобразен обществен електротранспорт в Перник“ на Община Перник в партньорство с „Градски транспорт – Перник“ ЕООД, което е одобрено за финансиране.

Проектното предложение включва закупуване на 5 броя електрически автобуси със зарядни станции и допълнително оборудване за обслужване на линия №16. Тази линия е включена в  системата за контрол, билетна и информационна системи, изграждани по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Перник“, като оборудване е осигурено и за автобусите по линия 16. Ще бъдат изградени кабелни трасета за захранване на зарядните станции и покрито хале за престой и зареждане на електрическите автобуси в депото в кв. „Църква“.

С изпълнението на проекта ще се постигне и подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 и NОx от обществения транспорт; създаване на по-ефективен и екологичен обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, както и принос за постигане на Специфична цел „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“ по Приоритетна ос 5 на ОПОС 2014-2020 г.

На сесията бе одобрено и предложението на градоначалника за продължаване на социалната услуга „Обществена трапезария“, от която ежедневно се възползват над 120 перничани.

Услугата ще продължи да се предлага от ОП „Общинско обслужване“. В условията на извънредно положение и с цел избягване на струпване на хора на потребителите на услугата ще бъдат осигурявани седмични пакети с дълготрайни хранителни продукти.

Коментари

коментара