Как да почистите стелките за кола

Почистването на стелките за колата, независимо дали са от гума или са направени от плат, е един от най-бързите начини, с които можете да подобрите цялостния вид на автомобила си. Колата ви също ще ухае по-добре!

Подготовка за почистване на стелки за кола

Стелките не са авточасти, но неминуемо са дори по-мръсни от тях. За да бъде чист автомобила ни, най-добре е редовно да почистваме стелките. Извадете подовите стелки, независимо дали са гумени или от плат, от колата си. Отворете всички врати на колата си една по една и извадете стелките, ако са сменяеми. Не ги почиствайте, докато са все още в колата. 

  • Искате да премахнете постелките, така че да не се намокри вашия автомобил. Освен това не трябва да допускате пяната да влиза в контакт с педалите за газ, съединител и спирачките в колата, тъй като това може да доведе до плъзване на крака ви от педала по време на шофиране, което е опасно.
  • Почистете стелките отвън. Можете да почистите стелките на бензиностанция или у дома на вашия паркинг или вътре в гаража си. Повечето стелки за кола са сменяеми. Въпреки това, понякога постелите са вградени в колата. В тези случаи ще трябва да ги почистите вътре в колата.

Текстилните стелки се почистват първо с прахосмукачка 

Използвайте прагосмукачка, за да сте сигурни, че изсмуквате всички прахови частици и замърсявания от автомобилните стелки, преди да се опитате да ги почистите допълнително.

  • Почистването на влажен текстил може да бъде трудно. Можете да използвате сода за хляб, за да абсорбирате малко влага и неприятна миризма, като леко я напръскате върху стелката и след това я оставите да седи за около 10-20 минути, преди да я почистите.
  • Почистете с прахосмукачката стелките от двете страни, като внимавате старателно да извадите трохите и праха от тях.

Изтръскайте добре стелките, за да премахнете мръсотията. 

Това ще изтръска част от праха, който е влязъл в гумените или платните стелки. Направете това навън.

  • Ударете стелката няколко пъти по земята.
  • Намерете твърда повърхност, за да ударите изтривалите. Това работи за гумени и платнени стелки. 

Измиване на гумени подложки за кола

Изберете качествени гумени подложки за кола. Стелките за кола често се правят от гума.

  • Трябва да изберете гумени стелки с добро качество, или в противен случай ще се получат дупки в тях, които могат да накарат водата да мине под постелката и на пода, а вътрешният ви под ще започне да гние.
  • Ако вътрешният под започне да гние, това ще създаде наистина лоша миризма във вашата кола с течение на времето.

Вземете маркуч. 

Използвайте маркуч, за да измиете стелката, но само от мръсната страна. Не мокрете стелкит отдолу.

  • Маркучът трябва да ви помогне да премахнете свободно събраната мръсотия или храна върху гумените подложки.
  • Можете да използвате кофа с вода, ако нямате маркуч, въпреки че налягането от маркуча е полезно за изхвърляне на ситни боклуци от стелките. Можете също да отидете на автомивка и да ги измиете под налягане.

Нанесете сапун върху всяка стелка. 

  • Смесете сапун за пране и сода за хляб с вода. Това ще премахне мръсотията. Ако нямате сода за хляб, просто използвайте всякакъв вид течен сапун.
  • Можете да използвате сапун със спрей или да нанесете сапуна с мокър парцал. Не е трудно да изтриете мръсотията от гумените стелки, затова обикновено сапунът и водата вършат работа.
  • Приложете по-голямо налягане на маркуча си за вода и измийте стелките възможно най-добре и старателно. Можете също да почиствате гумените стелки с бебешки кърпички и дезинфектант за ръце.

Изсушете стелките за кола.

Стелките трябва да са сухи, преди да ги върнете обратно в колата си, но ако сте на бензиностанция, която ги мие там, може да не можете да чакате.

В този случай поставете всичките си изтривалки там, където трябва да бъдат, и поставете климатика си на пълна топлина и завъртете превключвателя на вентилатора до пълна мощност.

За най-добро и бързо съхнене, поставете превключвателя за променлив ток за затопляне на краката, тъй като това ще позволи на изтривалите бързо да изсъхнат.

Коментари

коментара