Изборът на цветове за банята

Дизайнът на една баня винаги трябва да бъде преди всичко съобразен с индивидуалните характеристики на стаята. Чак когато всеки един детайл от архитектурата е взет предвид и е обмислена добре неговата роля и функция при създаването на цялостния интериор, може да се премине към следващите етапи. Например, към избора на цветове.

Експертите са категорични, че един огромен процент от информацията за света човек възприема чрез зрението си. Това означава, че влизайки във всяка стая и в частност в банята, окото моментално улавя най-напред преобладаващите в декора цветове.

А както е известно, всеки цвят влияе по определен начин на подсъзнанието ни. Затова и цветовата схема на стаята е от толкова голямо значение. Тя може да повлияе не само на настроението ни, но и дори много повече от това – от нея зависи нашето благополучие. Това е причината към избора на цветове в декора на банята да се подхожда отговорно.

Така например, според експертите, преобладаването на син цвят в интериора има доста успокояващ ефект върху психиката. От своя страна зелените тонове правят човек по-уравновесен и повишават значително самочувствието му. За жълтият цвят пък се знае, че предизвиква усещане за топлина и ни провокира да бъдем весели и жизнерадостни.

Червеният цвят е прочут с това, че увеличава активността, но и същевременно може да въздейства стресиращо и да доведе до бърза умора. Ето защо той се използва в цветовата схема на помещенията пестеливо и внимателно, като за предпочитане е да се комбинира с естествени тонове, а не да се използва самостоятелно.

А сега да видим кои от елементите на декора в банята са основни и следователно техните цветове са определящи за общия облик на помещението. Вероятно вече се досещате, че става дума за пода и стените. Ако искате да увеличите пространството, макар и само визуално, то заложете на светли тонове, както и на подови плочки, разположени диагонално. От своя страна тъмните и ярки цветове могат да спомогнат за визуално намаляване на пространството и да акцентират върху определен архитектурен детайл, ако това е необходимо.

Източник: vsichko-za-baniata.com

Коментари

коментара