По време на грипната ваканция – деца от Перник се обучават във виртуални класни стаи

За да не пропускат учебно съдържание и да не забравят изученото, а да го затвърдяват и надграждат, ученици от Перник по време на грипната ваканция вече се обучават във виртуални класни стаи.

Ориентирането във виртуална класна стая е изключително лесно и с него се справят дори децата от 1ви клас. Обучението доставя удоволствие и мотивира учениците, поради това, че е организирано под формата на игра с трупане на точки и „качване на нива“.

Детска Академия ВИП-ЧЕ реализира единственото по рода си обучение във виртуални класни класни стаи по време на грипната ваканция. Обучението се провежда в 6 класни стаи с ученици от 1-ви до 6-ти клас.

За работа във виртуална класна стая е необходимо електронно устройство – компютър, лаптоп, таблет, смартфон…и интернет връзка. Децата и  родителите (за родителите включването е според тяхното желание, в случай, че искат да следят процеса) влизат в класната стая с код за достъп, получен от учителите, работещи в съответния клас.

Виртуалната стая за всеки клас съдържа видео-уроци, изпитни тестове, учебни материали, персонални задачи, преговорни уроци и пр., които всеки ден детето получава като възложени задачи. Задачите не са много, не объркват децата и са напълно посилни за самостоятелно изпълнение. Не е нужна намеса на възрастен. Процесът на възлагане на задачи, подбор на учебно съдържание, проверка, оценка и пр. се ръководи от учителя, който има възможността да следи индивидуалния напредък на всяко дете и според необходимостта да му задава индивидуални задачи, да отработва онова учебно съдържание, което затруднява детето, както и да „вдига летвата“ там където детето е силно, знаещо и можещо.

Всеки възложен тест има краен срок за изпълнение. Това учи децата на отговорност и самодисциплина. А времето за изпълнение на дадена задача може да бъде различно за отделните ученици – по осмотрение на учителя, спрямо индивидуалните възможности и темп на работа на детето.

След попълване на изпитните работи, учениците ги изпращат на учителя. Учителят в реално време получава информация за всеки предаден тест, след което той се проверява и оценява. Децата получават оценката под форма на точки, които се стремят да трупат в своите виртуални тефтерчета (бележници). Определен брой точки води до следващо ниво на трудност или нови знания, които предстои да бъдат усвоени. Тази игрова форма за градиране на постиженията мотивира децата, както и състезателния характер. А всяка седмица системата автоматично класира и излъчва победители, което и амбицира учениците.

Работата във виртуална класна стая е изключително подходяща не само за учене и проверка на знанията, но и за подготовка за Национално външно оценяване. Благодарение на тази възможност учениците могат ежедневно да решават тестове по новите изпитни формати на МОН.

Друг метод на работа с учениците във виртуалната класна стая е „живата“ връзка. В реално време учениците от съответния клас и учителя по съответния учебен предмет се свързват във виртуалната класна стая чрез видео-връзка. Тогава е заниманието, в което могат да се дават въпроси и да се получават отговори, да се провеждат дискусии, разяснения, да се дават указания или да се обяснява конкретно учебно съдържание.

Детска Академия ВИП-ЧЕ използва виртуални класни стаи не само по време на грипните ваканции, а целогодишно – в обучението на децата по английски език от 1-ви до 6-ти клас.

Коментари

коментара