Кметът Владимиров посрещна представители на ЕК и Грийнпийс с думите: Искаме екопроизводство, започваме подмяна на отоплението

„Перник търпи бурно икономическо развитие през последните 100 години. От малко село градът ни се превръща в индустриален център. Стъпвайки на въглищната икономика, Перник се развива в различни сфери, изграждат се много предприятия от тежката индустрия. Имаше периоди, в които Перник даваше голяма част от БВП на България. За съжаление нашият град е и един от най-потърпевшите  след закриването на предприятията от тежката промишленост. Съвсем  малка част от тях се преструктурираха и приспособиха към съвременните условия. Градът ни изпитва огромни проблеми в тази посока и все още не можем да намерим новото си икономическо лице, а и не се възползваме от близостта  до столицата“.

С тези думи кметът на община Перник Станислав Владимиров започна разговора с представители на ЕК и Грийнпийс. Той сподели, че амбицията на ръководството на общината е през следващите години да оползотвори  по най-добрия начин не само  тази близост, но и доброто  стратегическо място.

„Искаме да развиваме  повече екологични производства, защото един от най-големите ни проблеми  е качеството на атмосферния въздух.  Това е така не само защото голяма част от хората се отопляват на твърдо гориво, но и част от икономиката ни не отговаря на екологичните стандарти“, допълни Владимиров.

Общината ще търси различни механизми и варианти за външно финансиране. „Ще  започнем първо от подмяна на отоплението на перничани и съвместно с всички институции ще задължим предприятията на територията на общината  да отговарят на екологичните норми, за да не бъде увреждано здравето на перничани. Това е голяма битка и огромно
предизвикателство, но съм сигурен, че с усилията на всички институции ще успеем да го постигнем“, заяви градоначалникът.

Включването в платформата, която ЕК иска да създаде, ще бъде огромна възможност  за
Перник. По думите му това би ни помогнало много, защото бюджетът на общината е скромен за амбициозните  задачи, които  си е поставило ръководството.

„Вярвам, че Перник в следващите години ще стане един от най-приветливите градове за живеене.  За това работим“, категоричен бе кметът.

Представителят на генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия Катарина Сиков-Магни заяви готовността за започване на диалог и полезно сътрудничество в рамките на платформата, която комисията изготвя за въгледобивните региони.

„За нас е важно, че чухме вашата визия за развитието на модерна и динамична икономика, която да привлече повече инвеститори. В рамките на тази платформа е наложително да имаме контакт между местната власт, бизнеса и гражданите на Перник.  Следващата стъпка
е да включим вашите идеи в този план за справедлив преход, който ще изработим заедно с българското правителство. Следващата година трябва да започнем да прилагаме  механизма, защото тогава ще имаме готова програма. Платформата ще обхване следващите 10 години, за да може до 2050 г. да достигнем пълен въглероден неутралитет“, каза още представителят на ЕК.

Перник е разположен в котловина и има големи проблеми с качеството на въздуха при безветрие. „Затова още чрез този бюджет се опитваме да насочим хората да променят начина, по който се отопляват. Правим това  чрез информационни кампании и други“, уточни Владимиров.  Голяма част от Перник се отоплява и централно – от ТЕЦ. По тази причина се водят разговори с „Топлофикация“ за промяна на горивото, което използват, но
не и в посока горене на отпадъци, защото нямат нужните инсталации.

„Добрият сигнал от тях е, че искат да направят инвестиционно предложение за въвеждане на газов котел“, обяви градоначалникът.

В срещата участваха още областният управител Емил Костадинов и председателят на Общинския съвет Димитър Колев  От страна на ЕК бяха ръководителят на представителството на ЕК в България Цветан Кюланов и Аурелио Сесилио – началник отдел „България, Хърватия, Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК. Грийнпийс бе представен от  Десислава Михова – координатор на кампанията „Климат и
енергия“, ръководителят на екипа на Грийнпийс в България Деница Петрова, както и Росица Русева от WWF.

Коментари

коментара