Как възниква и се пази и до днес маскарадната традиция в село Садовик

Една традиция съхраняват в пернишкото село Садовик от векове, разказва сайтът flashnews.bg

Ритуалите на сурвакарите и маскарадите се предават от поколение на поколение още от турско робство. В нашето съвремие, с тези традиции групите печелят награди от фестивали и конкурси.

Откъде произлизат и защо са интересни и до днес старинните обичаи на предците ни?

Преданията на нашите прадеди, баби и дядовци, свидетелстват че поколения наред групата сурвакари, на диалект „сировичкари“ съществува още от турското робство. Тя се състои от Старшия /болюбашоя/ Невеста и Младоженец, Свекър и Свекърва, Поп , Клисар, Мечкар и Мечка и други персонажи във времето.

В село Садовик турски башибозуци не е имало, но в околностите на селото е имало групи семейства, наричани „керкези“. Същите са насърчавани от турците и са извършвали кражби и набези в околността. Населението на селото е било принудено да се отбранява и предпазва от нападения. За да се предпазят от отмъщение те се маскирали с копанки – издълбани от кора на върба и боядисани в различни цветове, за да изглеждат по-страшни и да плашат с тях нападателите.

Постепенно този начин на защита се превръща в народен обичай.

Групите сурвакари прерастват в няколко и сами избират Войвода (Старшия). С действията и сурвакарските си игри групите са сплашвали и българските чорбаджии – предатели на народа. Видът на маскировката се е променяла с времето. Маските се правели първо от птичи пера, птици и животни. Те са били за прогонване на злите сили. После се изработвали и маски за берекет и благоденствие на селото ни.

Всички тези ритуали са предавани и запазени от поколение на поколение  

През 1966 г. Филип Седефчев – художник от с. Садовик, заедно с Йордан Николов правят Първия фестивал на маскарадните игри в Перник. От тази година групата сурвакари към Читалище „Дебелец“ участва активно във фестивалите в град Перник до ден днешен.

Групата участва във Втория национален фестивал на маскарадните игри през 1967 г. в гр. Перник като се класира на Първо място и става Национален първенец. Завоювана е индивидуална награда от Свилен Стефанов Петрунов. През същата година групата получава покана за участие в откриването на фестивала „Варненско лято“, единствена е от групите в Пернишкия окръг взела участие във фестивала. Започва снимането на филма „Сурвакари“, в който най-голямо участие взима групата от с. Садовик. През същата година групата сурвакари от с. Садовик участва в Граовския събор „Видовден“, който се провежда в местността „Бърдото“ над гр. Брезник.

Ръководители на групата са Александър Стойнев Банков и Велчо Георгиев Величков. Групата получава парична награда.

През 1969 г. Садовик печели Второ място на Фестивала в гр. Перник и е наградена със значка и грамота. И индивидуална награда за същата година взема участие в Младежкия световен фестивал в София. Групата получава почетна грамота за участие във фестивала „Варненско лято“.

През 1971 г отново печели второ място на фестивала в Перник и единствена в Пернишки окръг взима участие в Първия национален селски събор във Враца. През 1974 г. на фестивала в гр. Перник групата отново печели Първа награда и златен медал, както и две индивидуални награди. Поканена е и участва в заснемането на филма „Римският мост“. Същата година взема участие в Четвъртия национален фестивал.

През 1977 г. получава Сребърен медал и индивидуални награди. През 1978 г. участва в снимането на филма „При източниците на вечността“ по поръчка на ЮНЕСКО.

През 1980 г. получава Сребърен медал на фестивала.

През 1996 г. Детската сурвакарска група печели Първо място на Фестивала на маскарадните игри в Перник. С орден „Кирил и Методий“ е награден Александър Стойнев Банков.

През 1998 г.получава награда за маски и костюми на фестивала в Перник групата бе поканена за участие в карнавала в Комотини (Гърция).

През 2004 г. групата участва в Петнадесетия фестивал на маскарадните игри в Перник и получава Награда за маски и костюми. През 2011 г. групата участва в Двадесетия фестивал на маскарадните игри в Перник и получава Златен медал и индивидуално за маска. През 2012 г. групата участва в Двадесет и първия фестивал на маскарадните игри в Перник. През 2013 г. групата участва във Фестивала в Перник и получава наградата на Областния управител на Област Перник.

През 2014 групата участва във Фестивала в гр. Перник и печели Златен медал за цялостно участие. През 2015 г. групата участва във Фестивала в гр. Перник и печели Бронзов медал за запазване и съхраняване на традицията. През 2016 г. групата участва във Фестивала в гр. Перник и печели Награда за цялостно представяне на Областния управител на Област Перник.

През 2018 г. групата участва във Фестивала в гр. Перник и печели Награда за цялостно представяне на Областния управител на Област Перник. През 2019 г. групата участва във Фестивала в гр. Перник и печели Златен медал за най-атрактивна група.

 През изминалата година групата взе участие и във Фестивала „Кукерландия“ в гр. Ямбол. Сурвакарите от Садовик участваха и във Фестивала във Варвара, където групата бе класирана на Второ място. Участие взеха и във Фестивала в гр. Земен. Участва също всяка година в Фестивала в град Брезник има още участия и в Ковачевци.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!

Коментари

коментара