Перник влиза в нов абсурд! Общинските съветници, които играят контра на кмета, гласували незаконен бюджет за 2020г.?! Горещи подробности от шефката на бюджета Елица Манова пред ZaPernik.com!

Елица Манова, ОБщина Перник

Бюджетът на Община Перник бе приет преди седмица от мнозинството общински съветници на Перник, но се оказва, че е в нарушение на закона. Според авторката на бюджета – общинарката Елица Манова положението не е розово. Ето какво се случва с парите на Перник. Интервю на ZaPernik.com!

Госпожа Елица Манова, защо бюджет 2020 на Община Перник може да се окаже незаконен?

Бюджетът е приет в нарушение на закона. С приетото решение за увеличение на капитала на търговското дружество „Градски транспорт“ беше нарушена съпоставимостта на приходната и разходната част на бюджета. Търговското дружество е учредено от Общински съвет Перник през 2018 г. и до момента няма дейност,  има единствено назначен управител. 

От друга страна не беше приета и програмата за разпореждане с общинско имущество, предложена от кмета Станислав Владимиров, с което се спира работата на общинската администрация. Програмата е свързана изцяло,  както с приходната част на бюджета от гледна точка на извършването на разпоредителни сделки и приходи от управление на общински имоти, така и с поименния списък на капиталови разходи в частта на планираните средства за отчуждения. 

Освен това общинските съветници на Перник не приеха и структурата на Общинската администрация, предложена от кмета Владимиров. Това как ще се отрази?

Друг абсурд е отказа да се приеме структура на общинската администрация, която е оптимизирана с цел да се реализира икономия от фонд работна заплата. В същото време се прие численост на персонала, различна от така действащата в момента структура.

Има ли още абсурди, надробени от Общинските съветници, свързани с Бюджет 2020?

С направените и гласувани от общинските съветници промени в проекта на бюджет предложен от Кмета на община Перник бяха пренасочени целеви средства от отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Средствата са планирани в приходната част на бюджета, като средства които се разходват от общината чрез бюджета за изграждане на съоръжения за оползотворяване/ рециклиране на битови и строителни отпадъци. От момента, в който бе изградено регионалното депо за битови отпадъци-2016 г., община Перник изплаща завишен размер на отчисленията по чл.64 от Закона за управление на отпадъците, тъй като няма  изградена именно такова съоръжение. В момента общината плаща 109 ,25 лв. за всеки тон депониран отпадък вместо 95 лв. В случай, че тези средства няма да се разходват целево през бюджетната 2020 година трябва да се намали рамката на бюджета с размера на пренасочените средства от общинските съветници към обекти включващи изграждане и ремонт на улици, ремонт на сгради и изграждане на спортни площадки в част от населените места на територията на общината. 

От всичките направени промени от общинските съветници размера на макрорамката на бюджета за 2020 г. трябва да бъде намалена с 210 000 лв. от така приетия бюджет в размер на 105 585 045 лв. Бюджета реално е небалансиран, което по действащото законодателство е недопустимо.

Коментари

коментара