Дават Нено Димов на прокуратурата, с месеци мълчал за Перник

До края на тази седмица партия АБВ внася сигнал до прокуратурата за действията на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Формацията разполага с документи, които показват, че министърът е бил съвършено наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци назад. Независимо от това обаче мерки от никакъв характер не са били предприети.

Това съобщи на пресконференция в Перник председателят на АБВ Румен Петков.

Става въпрос за месечните доклади на ресорния министър до Министерския съвет, които регулярно дават информация за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна.

Конкретно за язовир „Студена“ във въпросната справка за септември се посочва, че „всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване нуждите на водоползвателите“, водоемът тогава е пълен на 32,5%, твърди Петков.

В документа за октомври единствено е посочено, че язовир „Студена“ е пълен на 24,6%.

„Няма конкретни предприети мерки от страна на ведомството“, констатира лидерът на АБВ.

Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовира се появяват изведнъж през ноември, когато се въвежда и воден режим за питейно-битово водоснабдяване на Перник и населените места в района. Тогава съоръжението е пълно на 17,9 на сто.

Ако изнесените от Румен Петков данни са верни, то това поставя Димов в деликатна ситуация предвид вчерашното му изявление пред БНТ:

„През септември още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината.“

Което не кореспондира с позитивното заключение в доклада до правителството за съответния месец, за което говори Петков. Самият Димов заяви още вчера, че няма никакво намерение да подава оставка и прехвърли вината изцяло върху местното ВиК дружество. „След като местното ВиК докара дотук нещата, естествено че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него“, заяви той. И посочи в заключение, че темата се политизирала.

В същото време обаче по закон именно министърът на околната среда и водите е този, който определя месечно начина на използването на язовирите, като въпросните графици се изготвят, след като се вземат предвид много фактори, в т.ч. разрешителните за водовземанията, прогнозите за очаквания приток, мониторингът от предходния месец.

Ако това остане ненаказано, означава, че институционално държавата липсва, посочи в резюме Румен Петков. И добави, че Димов не е предприел каквито и да е действия, за да предотврати кризата с водата на Перник, и това говори за неговата „некадърност“.

„Той трябва да бъде отстранен от длъжност. Той няма морал да си подаде оставката. Той е нравствено падение. Със собственото си некадърие това, което си причинил на Перник, и да се катериш по костите на почтени хора, това е такава морална нищета и низост, че не заслужава коментар“, заяви лидерът на АБВ.

Източник: clubz.bg

Коментари

коментара