Депутатът Красимир Велчев от ГЕРБ защити Вяра Церовска: Виновниците са назад във времето

Не е коректно да се прехвърля вината за водната криза само на последното кметско управление на Перник. Това заяви народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев на пресконференция днес. По думите на Велчев вина имат много хора в годините назад и затова и премиера Борисов е инициирал проверки, всеки да понесе отговорността си.

„Като дойде Вяра Церовска като кмет на Перник, наследи милиони задължения и никаква подготовка за проекта по водния цикъл. Във времето на нейното управление бяха изготвени проекти и е осигурено финансиране в размер на  120 млн. лева по ОП „Околна среда“. Ако това бе направено преди, нямаше да сме на това положение. Не е честно когато си заварил едно положение такова в общината и когато си върнал 15 милиона в държавата, ако тези милиони бяха останали тук, знаете ли какви неща щяха да се направят за града? Пожелавам на новия кмет да, се справи с предизвикателствата и дано не стане така, че отново общината да потъне в дългове. Защото винаги когато БСП е на власт остават дългове„, каза Красимир Велчев.

„Некоректно е да се прехвърля вината на тези, които са били на власт последно. Виновниците трябва да се търсят във времето назад, а не да се с товари цялата вина върху един и да си измием ръцете с него. Не е коректно да се прехвърля вината на стария кмет“, допълни още Велчев.

На пресконференцията Красимил Велчев разясни мерките за справяне на водната криза в Перник. Те ще преминат през четири етапа: 

Досега в Перник са дадени 3 млн. и 200 хил. лв.  за нов магистрален водопровод и предстои да бъдат дадени още 2 милиона.

Първият етап е изграждане на нова пречиствателна станция. 

Вторият етап включва изграждане на нов магистрален водопровод
, в който впоследствие да се включат и старата, и новата пречиствателни станции на града. Изграждането на новия водопровод ще отнеме около 2-3 месеца и той ще се строи успоредно на стария. Имало е идея да се използва сега изградения, като в него се вмъкне нова тръба с по-малък диаментър, каквато практика има. Вариантът е по-практичен и по-евтин. Това обаче означавало целият град да бъде оставен без вода с месеци. Затова е избран по-скъпия вариант за изграждането на чисто нова тръба. През това време градът ще се захранва с вода от стария водопровод, поясни Велчев.

Днес ще бъде подписан договор със „Стомана Индъстри“,  че даряват земите, през които ще мине новия водопровод, каза още депутатът Красимир Велчев.

Третият етап е направата на отклонение, което да заобиколи територията на ТЕЦ-а на Перник.

Четвъртият етап предвижда подмяна на градската  водопреносна мрежа.

Със 192 литра в секунда е увеличен дебита в язовира, почистват се водохващанията, съобщи още Красимир Велчев.

Относно протестите и желанието на някой да извлече дивиденти от проблема на Перник, Красимир Велчев бе категоричен: „Знаете, че Бойко Борисов подаде оставка два пъти. Трети път няма да има, това да ви е ясно“.

Според Велчев от ВиК Перник не са алармирали своевременно министерството за проблема с магистралния водопровод и затова не са и предприети мерки да се предотврати нарастващия проблем.

 

Коментари

коментара