Адвокат Анжела Асенова обясни за парите, които иска „водния спасител“ Атанас Русев

Перник е в хуманитарна криза!

В хуманитарна криза няма място за разделение, за политически дивиденти, още по-малко да се мисли за пари!

Ситуация, в която всеки трябва да съдейства според своите знания и експертиза, за да оцелее града ни. Необходими са спешни, неотложни мерки, но дори в такава ситуация не може да се прилага безрезервно и всеки авариен план, без да се подлага на анализ и оценка.

Парите, които иска да получи г-н Атанас Русев за неговия аварийен план – около 330 000 лева, са също от нашите данъци! А според експерти , вкл. професори в тази област, срещу този план има доста аргументи против и от научна и от практическа страна.

Този план не може да се приеме безрезерво и само поради това, че от МРРБ са обещани на г-н Русев тези средства. А ако от МРРБ считат, че това е спасителен план, то нека от МРРБ да му се предоставят тези средства и от МРРБ да се поме отговорност за тяхното разходване и за изпълнението на този авариен план.

В случая обаче, от МРРБ се поиска тези пари да се преведат на община Перник, а след това община Перник да ги предостави на г-н Русев.

Това не може да се приеме от община Перник, защото и пещерите, и водоизточниците, и язовир Студена са държавна собственост! И няма никакво законово основание тези пари да се разходват от община Перник. А още по-малко, от община Перник тези средства да се предоставят директно и конкретно на господин Русев.

И точно затова не може да се приеме за основателно и оплакването как от МРРБ се помага на г-н Русев, но кметът пречи за неговия план!

А ако с този план може да се помогне, нека да се направи. Но по законен начин, вкл. в разходването на средства!!!

Анжела Асенова, адвокат
Послепис: Защо пари на Русев не могат да се платят по банковата му сметка?
Анжела Асенова На първо място, тези пари не могат да се предоставят директно и от МРРБ на г-н Русев, защото съгласно ЗОП се изисква процедура за възлагане на обществена поръчка, което ще отнеме месеци! Не съществува и правна възможност такава сума да му се даде директно, при условия на неотложност. Съгласно ЗОП това може да стане след становище на Агенция за обществени поръчки/АОП/, но само когато се дължи на природно бедствие, което е извън действия на институциите. А в случая това не е така, и предвид становище на прокуратурата и образуваното досъдебно производство. Затова и от АОП не могат да дадат такова становище.
Отделно от това, община Перник не може да възлага такава обществена поръчка, защото всички действия са за имоти-държавна собственост. Извън законовата рамка, според мнения на експерти, има и доста аргументи против този план.
Всичко това се знае чудесно от МРРБ, затова не приемам становището как от МРРБ се помага, но от община Перник се пречи на аварийния план на г-н Русев. И ако от МРРБ считат, че този авариен план е работещ, то да предприемат законови действия за това! Защото това не може да стане с прехвърляне на средства от една сметка в друга.

Коментари

коментара