Бивш директор сензационно разкри защо няма вода за перничани

Асен Личев, бивш директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ разкри пред Българското национално радио интересни факти и обясни защо перничани нямат вода и остават на воден режим. Според Асен Личев, пернишкото „ВиК“ си е направило свой ВЕЦ под язовира, с който произвежда електроенергия и печели пари, без да се съобразява с гражданите-абонати.  ZaPernik.com набра сензационното му интервю и го предоставя на читателите си.

Г-н Личев, сушата не е от сега, защо чак през месец ноември е ограничено водоподаването от язовир „Студена“ за промишлени цели?

Аз отдавна не съм директор, но направих анализ на база на абсолютно актуална информация. Тя е от сайта на МОСВ, от сайта на „ВиК“ Перник и от нашия многоуважаван Институт по метереология и хидрология, който вече е към Министерството на образованието. Какво се получи? Миналата година 2018-та, за периода от юни до декември 2018-та, язовир „Студена“ незнайно защо е източен с една трета. През юни той е имал обем 83%, а през декември само 50.4% или източен с 33%. В началото на тази година той е полупълен за отпимистите и полупразен за песимистите. Това няма никакво обяснение – нито климатично, нито нищо.

Доколкото твърдението на колеги от МОСВ, че са направени ограничения на промишленото водоподаване последните месеци, пред мен са отчетите от януари до ноември, това са така наречените режимни графици. Не е тайна, че водите на комплексните язовири се управляват от министрите на околната среда и водите.

Промишленото водоснабдяване през януари и февруари е 230 хиляди кубически метра, а от март до ноември е 360 000 метра. То е увеличено, не е ограничено и се поддържа като константа. Но това е малката беда. Като отворих регистъра на разрешителните, се оказа, че ВЕЦ-ът към язовир „Студена“ е собственост на „ВиК“ град Перник.

Какво произтича от това?

От това произтича, че „ВиК“ Перник има интерес да черпи колкото може повече вода от язовир „Студена“ за производство на електроенергия, без да се съобразява със загубите, които има за доставка до обикновения абонат.

Тоест местното „ВиК“ се моли за дъжд, а в същото време си взема водата за собствен ВЕЦ.

Много добре ме разбирате. И сега какво се получава? Всеки месец, МОСВ отпуска 1 550 000 куб.м за водопитейно водоснабдяване. Тези милиони плюс още няколко хиляди за промишлено осигуряване, всички те минава през ВЕЦ-а на „ВиК“-то. Те произвеждат електроенергия, но колко вода стига до абонатите? От тези 1 550 000 куб.м от язовира само 538 030 куб.м достигат до абонатите, с останалия 1 милион куб.м. се произвежда електроенергия. Е как да не се изпразва язовира, който съгласно Закона на водите трябва да е в услуга на обществото и да даде достъп на всички до вода?

Кой следи това? Никакъв контрол ли не се осъществява?

Не смея да твърдя такива неща, защото нямам доказателства. Аз работя само с числа, които са публични и са пред мен. В Закона на водите пише, че при отчитане на лимитите се взема предвид състоянието на водния обем, приоритет е питейно-битовото осигуряване.

Защо се взема вода за промишлени нужди от язовира? Няма ли друго място в региона?

Това е друг важен въпрос. По-надолу се намира язовир „Пчелина“, който е превърнат в един скъп атракцион, който се поддържа с държавни средства от може би „Напоителни системи“. Този язовир е два пъти по-голям от язовир „Студена“, проектиран поначало за напояване, каквото вече няма, но и за промишлено водоснабдяване на Радомир и Перник. Защо не се използва? Този язовир единствено се използва за плуване на птици и ловене на риба и за работата на един подязовирен ВЕЦ, който е под него. За друго не се използва. Но той не е единствен случай.

Говори се, че язовира е изпускан, заради ремонтните дейности, които според МОСВ са приключили месец септември тази година?

Възможно е това бързо изпускане през миналата година да е било свързано с ремонта на язовира. Но тук се променя характера на този изравнител, а сега се превръща в месечен изравнител. В момента ,както самото „ВиК“ казва, полезния обем е около 5.5 милиона куб.м., а 2 мил. куб.м. е така наречения мъртъв обем или санитарен минумум. Никакъв друг изход няма наистина, освен воден режим. Можеше да се издържи още един месец без воден режим, по отношение на количеството, но колкото повече се приближаваме към мъртвия обем, започва да се повишават рисковете за качеството на водата.

Следващият проблем може да дойде от епидемии?

Да не плашиме хората. Те си имат пречиствателна станция, но тя не е проектирана за подобно качество на входната вода и от тук се появяват рискове. Не случайно се правят такива язовири. Големият обем помага на водата да се утаи. Тя си създава екосистема, която се причиства. Колкото повече намалиш тази вода, толкова повече го причисляваш към гьол и блато.

Коментари

коментара