По пътя на парите… откъде идват гласовете за Станката и Вяра Церовска?!

Първият тур на изборите мина. ZaPernik.com започва да прави своите анализи и прогнози за втори тур. Вече имаме протоколите от всички изборни секции в Перник и можем да видим откъде идват гласовете за най-големите кандидати за кмет на Община Перник – Вяра Церовска и Станислав Владимиров. Първото, което прави впечатление е:

Бизнес вотът е най-големият в Перник

Колкото и каквото да приказваме, големите партии в града ни са заложници на бизнесмени, мутри, корпорации и сдружения. Доказателство за това ни дава общинския съвет на град Перник. Над половината от общинските съветници в следващия Общински съвет на град Перник са избрани пряко или косвено от бизнеса. От 37 общински съветника, мнозинството от 21 са избрани от бизнеса.

Ето пример:

ГЕРБ – 9 съветника, 2 от които на пряко подчинение на бизнеса и 7 партийни фигури
БСП – 9 съветника, 2 от които на пряко подчинение на бизнеса и 7 партийни фигури
ВМРО – 7 общински съветника, изцяло гравитиращи около Димитър Колев и компания.
БДЦ – 5 общински съветника, изцяло гравитиращи около мината в Перник.
АБВ – 2 съветника – бизснесмен и секретарка на бизнесмен
Алтернатива на гражданите – 1 съветник (жена на лихвар)
Радикали – 2 съветника, около бизнесмен с дейност боклук.

Сметката е следната: От 37 нови общински съветника:
21 са чисто бизнес свързаност
16 са чисто политически фигури

Бизнесът диктува политиката в Перник!

Който и да е кмет на град Перник, трябва да се съобразява с бизнеса. Това показват и новите числа от местния вот. Перничани, които избират да се продават определят водещата роля в града да е на бизнеса.

Откъде обаче идват гласовете за кандидат-кметовете? Проверихме откъде печели най-много гласове Вяра Церовска от ГЕРБ и кандидатът на БСП Станислав Владимиров.

Откъде идват гласовете за Вяра Церовска?

Вяра Церовска получи на първи тур – 15 501 гласа, от тях партиен вот е 7786 гласа. Толкова са гласували за общинската листа на ГЕРБ.

Вяра Церовска е първа в тези изборни секции, където има най-много гласове на БДЦ- работници на мината.

Примери: Секция 54. Вяра Церовска получава 109 гласа. В тази секция за ГЕРБ са гласували само 60 човека, а за БДЦ 36 гласа.Общо правят нейния резултат.

Примери: Секция 70. Вяра Церовска получава 117 гласа. В тази секция за ГЕРБ са гласували само 77 човека, а за БДЦ 47 гласа. Общо правят нейния резултат.

Вяра Церовска получава още огромен вот от десните села, като Драгичево, Рударци, Кладница, Кралев дол и др.

Откъде идват гласовете за Станислав Владимиров?

Станислав Владимиров е получил на първи тур – 14985 гласа, от които 7196 гласа са партиен вот. Толкова са гласували за общинската листа на БСП.

Станислав Владимиров е първи в тези секции, където има най-много гласове около ВМРО, представляван в Перник от Димитър Колев. Техните гласове плюс вота на БСП правят вота на Станката.

Примери:

Секция 91. Станката получава 121 гласа. В тази секция за БСП гласували само 36 човека, а за ВМРО цели 127 гласа. Общо правят неговия резултат.

Секция 64. Станката получава 119 гласа. В тази секция за БСП са гласували само 57 човека, а за ВМРО 90 гласа. Общо правят неговия резултат.

В повечето секции, където ВМРО има много гласове печели Станислав Владимиров.

Парите са с преференции….

Преференциите при ВМРО са най-големи. Всички общински съветници при тях са с преференции. До един. Преференциите варират от 1 до 1543 гласа.

При БДЦ също всички са с преференции. Там варират от 1 до 606 гласа.

При „Радикалите“ на бизнесмена с боклук, също всичко е с преференции.

При „Алтернатива на гражданите“ на бизнесмен с железа, също всички са с преференции.

И при „АБВ“ ,където бизнеса ползва партията също всички са с преференции.

Оказва се, че бизнес партиите използват преференциите масово, а класическите партии – не толкова. Хората могат да си правят изводите.

В заключение…

Всъщност, оказва се, че каквото и да ни говорят политиците, в Перник думата има бизнеса. За разлика от други градове (Русе, Видин, Ловеч и др), където кандидат-кметовете получават резултат, който е равен на този на листите им за общински съветници, в Перник разминаването е двойно. Просто бизнеса е „откраднал“ половината гласове на партиите и ги е превърнал в свои.

Перник е един от най-корпоративните градове. Перничани избират да ги управляват бизнесмени, а не политици.

Това е картинката от първи тур на местните избори, според zaPernik.com. Все някой трябваше да го напише. 

За да сравните достоверността на изнесените данни, може да си направите сами проверка в сайта на ЦИК и да установите лично съвпаденията.

Коментари

коментара