Земен се руши от непълнолетни вандали, откраднали дори и светлините на Светия кръст над града

Група непълнолетни вандали съсипва всичко изградено в град Земен. Положението не е от вчера, а разрушителите – едни и същи. Ето защо от Община Земен се принудиха да оповестят публично за проблема в страницата във Фейсбук и да призоват родителите на вандалите да предприемат мерки, за да не се стигне до съд.

Сред антигражданските прояви на малчуганите е кражбата на светлините на Светия кръст на Земен, разрушаване на детски катерушки и фитнес на открито, хвърляне на боклуци. Вандалите не се посвенили да съсипят и чисто нова детска площадка, открита само ден преди това , по повод честването на 45- годишнината на града.

Освен от общината, граждани на Земен също са потресени от бруталното рушене на всичко хубаво в малкия град. Те постоянно сигнализират на полицията и тел.112 за същите лица. Има и камери, които са заснели проявите на извършителите.

Ето какво написаха на страницата на Община Земен: 

Ние, земенчани празнувахме 45 години Земен.
Молим за вашето мнение и открит дебат по темата „Вандалщина в Земен“!
Празникът ни е прекрасен, но винаги в такива моменти ще се намери някой, който да го помрачи. И защото Fafebook не е само за добри новини, искаме ние, от община Земен непременно да споделим няколко тревожни факта:
1. Преди 2 месеца бяха откраднати светлините на Светият Кръст над Земен. Без коментар! Всички знаем кои са го направили. Непълнолетни хулигани – знаем ги един по един – поименно! Но се надявахме родителите да се опитат нещо на направят по тема Възпитание!
2. След инициативата „Да изчистим България“, в която се включиха стотици земенчани, а Гранично поделение на Министерство на Отбраната Добри дол – Тичък се включиха да почистят Екопътека „Земенски Манастир – Дефиле на река Струма“ и всичко бе прекрасно… Дни след това втори бивак на Екопътеката с детски катерушки и фитнес на отрито в дефилето – всичко е брутално унищожено…Очакваме снимки, за да ви покажем на какво е способно деградивното поведение на някои наши жители. Пак са същите! Непълнолетни хулигани.
И за поздрав за честванията на 45 години Земен – унищожена детска площадка, която само ден преди това открихме за малките……
Фейсбук, Камери, Полиция…
Снощи, докато течеше концерта в центъра на Земен, над 10 майки с малки деца се обадиха на дежурния телефон на Полицията. Те категорично идентифицираха извършителите на последното посегателстово – детската площадка пред Младежкия дом. И пак същите…
Защо всичко, което е създадено трябва да се разруши от вандали? Защо всичко, което е добро в община Земен трябва да се руши? Въпроса ни е риторичен ! Молим ви родители на вандалите – знаем ги децата – непълнолетни, вие също, родители ги знате – СПРЕТЕ С ТОВА!
Молим родителите на вандалите да се намесят!
Защото в крайна сметка Закона ще се намеси!
Всичко е документирано, свалено на камери, доказателствата са безапелационни.
Никой не иска съд! Искаме елементарно и отговорно гражданско поведение от всеки един от нас! И моля, не казвайте, че Община Земен е отговорна! Отговорни сме всички ние! Гражданското общество и непримирението към простотиите и вандалщината идва от всеки едни от вас! Благодарим ви, ако ни подкрепяте! Община Земен за пореде път си е на мястото! А вие родители и гражданско общество – къде сте?

Коментари

коментара