Само в zaPernik.com: Танкове паркираха пред музея в Перник! Снимат филм за щангиста Наим Сюлейманоглу

Танкове паркираха пред сградата на Регионалния исторически музей. БТР-ите са част от филм, който се снима в Перник. Продукцията е турска и се казва „Наим“. В следващите два, три дни в града ни ще снимат филм за щангиста Наим Сюлейманоглу, разбра zaPernik.com

Кадрите, които ще бъдат заснети на пернишка територия са довършителни. Предвидено е един ден филма да се снима в село Рударци и два дни в град Перник.

Кинопродукцията ще се заснема събота и неделя. Именно заради това в събота от 15:00ч. до неделя 00:00ч. ше бъде ограничено движението по пътя за Делта хил. Може да се ползва обходния маршрут през селата Рударци и Кладница.

Кой е Наим Сюлейманоглу?

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българската федерация по тежка атлетика не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара от турската федерация.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сиднипрез 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Умира на 18 ноември 2017 г. от мозъчен кръвоизлив на 50-годишна възраст./Уикипедия

Коментари

коментара