Издигнаха паметник за героя на кв. Църква, първи комендант от Одрин, участвал в 5 войни – ген.майор Ваклин Церковски

Паметник на ген.майор Ваклин Церковски ще бъде официално открит в Кметство Църква на 10 септември от 14:00 ч., разбра zaPernik.com. 
Монументът, представляващ черна мраморна плоча с образа на Церковски и кратка биография вече се извисява пред сградата на кметството, а до него е монтирано бойно оръдие. На място е монтиран и трикольорен пилон, а пространството около монумента е облагородено с цветя и алеи, предстои и монтирането на пейки.

Ген.-майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в с. Църква, заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на Ордени за храброст от 5 войни – Сръбско-турската от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-78 г., Сръбско-българската от 1885-а, Балканската – 1912 и Междусъюзническата – 1913 г. Той е първият комендант на Одрин. За всичко това и заради още негови заслуги е прогласен за „Герой на Шумен“, където е прекарал последните години от живота си.

Броени дни преди официалното откриване на паметната плоча на прочутия герой на кв. Църква, да инспектира какво е направено дойде лично областния управител на Перник Ирена Соколова.
„Още през юни 2017 г., на заседание на Областната комисия „Военни паметници”, дадохме положително становище и изпратихме писмо до Министерство на отбраната за одобрение и реализация на идейния проект за изграждане на паметник на ген.-майор Церковски. През септември същата година правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 22 000 лв. по бюджетите на общините Перник и Брезник. Финансиране получиха три проекта – възстановяването на арката на входа на 5-и конен полк в гр. Брезник, довършването на военния паметник в с. Драгичево и изграждането на паметник на генерал-майор Ваклин Церковски в кв. Църква, община Перник”, каза Ирена Соколова.

Коментари

коментара