Няма регистрирани случаи на чума в Перник, срокът за клане на прасетата е до 2-ри септември

Към този момент в Пернишка област няма регистриран положителен случай на Африканската чума по свинете, но ситуацията е извънредна, изискваща бърза, превантивна и синхронизирана дейност между всички институции. Това съобщи областният управител Ирена Соколова на поредната среща на Епизоотичната комисия по повод чумата по свинете.
Окончателният срок за доброволно клане на прасета на територията на шестте общини в региона и последващото извършване на дезинфекция на животновъдните обекти тип „заден двор” е 2 септември, подчерта директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Елза Драгомирова.
След него стопаните на нерегистрирани свине, които не са предприели мярката, подлежат на акт от страна на ОДБХ и предписания за привеждане на стопанствата във вид отговарящ спрямо мерките за биосигурност.
Д-р Драгомирова информира, че от 1 септември 2019 г. ще стартира изплащането на първия транш на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, вече извършили санитарно-дезинфекциозни мероприятия на обектите след доброволното клане.
За да получат полагащата им се финансова помощ, стопаните на прасета следва да подадат до 2 септември заявление по образец, с което да декларират, че са извършили доброволно клане, почистване и дезинфекция на двора с посочване на наименование и количество на закупения/ите дезинфектант/и и консумативи. Също така се попълва и констативен протокол, подписан от стопанина и съответният кмет/кметски наместник на населеното място.
Списъците се обработват от общинските кметове и се подават за заверка към Областна администрация и Областната дирекция по безопасност на храните.
По настояване на ОДБХ-Перник списъците ще бъдат изложени на видни места в населените места с цел осъществяване на обществен контрол за тяхната обективност. При сигнали от жители за злоупотреби, хората могат да звънят на указани под самите списъци телефони в Областната дирекция по безопасност на храните, на тел. 112 или в Областна администрация – Перник. Всички сигнали ще бъдат проверявани и ревизирани от компетентните органи.
За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на ОДБХ ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.
Още утре ще бъдат свикани спешни Общински епизоотични комисии с участието на ОДБХ, на които ще бъдат повторно разгледани процедурите и крайните срокове.
Следващото редовно заседание на Областната епизоотична комисия, което областният управител свиква, ще бъде на 3 септември 2019 г. (вторник) от 15:00 ч. в зала „Струма“ на Областна администрация – Перник.

Коментари

коментара